Ultralöparen vill springa fortare – "satsat mycket på 100 km"

Noora Honkala innehar det finska rekordet på alla ultradistanser från 50 km till 24 timmar. Bild: Sami Vaskola

Kvalitet är viktigare än kvantitet när Finlands bästa ultralöpare Noora Honkala tränar för 100 km och längre sträckor.– Det finns säkert motionärer som tränar mer än jag, säger 26-åringen.

Noora Honkala har precis återvänt hem till grekiska Githio, där hon tillbringar största delen av året tillsammans med sin man Sami Vaskola. I sensommarens värmebölja förbereder hon sig för sitt femte Spartathlon, ett 246 kilometer långt ultramaraton från Sparti till Aten.

– Det blir lite nostalgiskt. Jag tänker bara njuta den här gången. Kul förstås om det blir nytt rekord, säger Honkala.

Hennes personbästa i det legendariska ultraloppet är 32.20,59. Hon var med första gången 2014 – och hon är fortfarande den yngsta kvinnan som ens tagit sig igenom Spartathlon.

– Det är ju förstås grymt att bara ta sig igenom – särskilt om det blir hett.

Finskt rekord

Honkalas paradsträcka är egentligen 100 km, fast hon innehar det finska rekordet på alla ultrasträckor från 50 km till 24 timmar. Ursprungligen var det meningen att hon skulle delta i VM i 100 km Nederländerna i början av september, men covid-19 ställde till det.

– Tyvärr blev VM inhiberat. Jag tror det hade gått bra. Vi har satsat mycket på fartuthållighet och syrekapacitet under de tre senaste åren, säger Honkala.

Åtminstone såg Honkala ut att vara i form i juli, då hon krossade sitt egna finska rekord på 100 km i Vilnius – den nya rekordtiden är 7.46,57. I VM för två år sedan var Honkala åttonde snabbast.

– 100 km är helt annorlunda än 24 timmars lopp. I 24-timmarslopp handlar det mer om att vara seg och orka hålla sig vaken genom natten. 100 km kräver mera fartuthållighet. Jag tror inte det finns någon som är riktigt bra på båda sträckorna.

Noora Honkala var bara 22 år, då hon första gången sprang det 246 km långa ultraloppet Spartathlon. Hon är den yngsta kvinnan som löpt Spartathlon. Bild: Sami Vaskola

Inte bara mängd

I rekordloppet i somras sprang Honkala med en snittfart på 4 minuter 40 sekunder per kilometer. Den farten skulle resultera i en tid på 3.16 i ett maraton. Honkalas PB i maraton är 2.55,49.

Ultralöpning handlar alltså inte bara om att orka springa länge. Det gäller också att springa ganska fort.

– De första fyra åren gick till att träna uthållighet, för att få musklerna att anpassa sig, och benen att hålla för stötarna. Sedan dess har det bara gällt att få maskineriet att fungera snabbare, säger Honkala.

Hon löper 60-120 kilometer i veckan, cyklar och simmar. Men hon föredrar kvalitet framför kvantitet.

– Det finns säkert motionärer som löper mer än jag. Men det beror på vad ens målsättning är, springer man för att det är kul, eller för att bli bättre. En ultralöpare orkar säkert springa hur mycket som helst i lugn fart, men det är avgörande hur mycket kvalitetsträning man kan göra.

Energi viktigt

Honkala springer till exempel ofta 1-2 km långa intervaller på bana. En annan typisk träning är ett långpass i backig terräng, vilket det finns gott om i hennes nuvarande omgivning i Grekland.

– Jag kör ofta långpass där farten ökar mot slutet. I ultramaraton går det ofta så att farten sjunker mot slutet. Det försöker jag eliminera. I bästa fall kan man till och med höja farten lite mot slutet, säger Honkala.

Enligt Honkala skiljer sig ett ultramaraton inte särskilt mycket från ett maraton. Farten är bara ett snäpp lägre.

– Jag kör fartuthållighetsträning just för att kunna springa länge med hög puls. Det är inte meningen att springa i någon bekvämlighetsfart. Det känns nog ungefär som att springa ett maraton, säger hon.

– På 100 km måste man koncentrera sig mera på att få i sig vätska och energi. Under ett maraton behövs det inte så mycket, men vätska och energi kan vara avgörande på 100 km.

Hon brukar använda energigel och sportdryck under tävlingarna. Huvudsaken är att det är lättsmält.

– Vattenmelon går också bra att äta i farten. En annan grej som fungerat bra är en sked med honung och havssalt ovanpå.

Noora Honkala bor största delen av året i Grekland, där det finns utmärkt terräng för löpning. Bild: Sami Vaskola

Yngsta någonsin hittills

Det var just Spartathlon som var Honkalas första ultralopp för sex år sedan. Hon är fortfarande den yngsta kvinnan som tagit sig i mål i loppets snart fyrtioåriga historia. Om någon är bekant med historien om den antika budbäraren Pheidippides, som sprang från slagfältet i Marathon till Aten, och som senare inspirerade arrangörerna av de första olympiska spelen i Aten 1896 att ordna ett maratonlopp, så grundar sig Spartathlon på en annan tolkning av historien, enligt vilken Pheidippides sprang en betydligt längre sträcka från Sparta till Aten. Hur som helst har Spartathlon etablerat sig som ett klassiskt ultralopp.

Honkala spelade fotboll, men sprang sitt första halvmaraton då hon var sexton, och sitt första maraton ett år senare. Hon märkte ganska fort att det var hennes grej.

– Mitt första Spartathlon öppnade verkligen mina ögon. Jag har alltid rört på mig mångsidigt, men långa sträckor har fascinerat mig. I ultramaraton måste man verkligen lära känna sin kropp och föra en inre dialog med sig själv, säger hon.

Maraton i Helsingfors

Hennes man Sami Vaskola är numera hennes tränare. Hon har dock ett stort team bakom sig. En av hennes rådgivare är Seppo Leinonen, en legendar inom ultramaraton i Finland.

– En annan ultralöpare förstår alltid bäst hur man känner sig, fast Sami också har en gedigen erfarenhet av olika uthållighetsgrenar, säger Honkala.

Senare i höst planerar hon att springa maraton i Helsingfors. Det kan också bli aktuellt med bland annat ett ett maraton i Aten i november och ett ökenmaraton i Israel i december.

– Det skulle vara kul att satsa på att förbättra mitt rekord på maraton. Det skulle ge ett slags kapacitet som jag kan ha nytta av i ultralopp i framtiden, säger Honkala.

De bästa ultralöparna är ofta över trettio år. I 24 timmars lopp är de mest framgångsrika löparna ofta omkring 40 år. Honkala har alltså tid att utveckla sig.

Ålder: 26

Hemort: Lojo, numera bosatt i Grekland

Tränare: hennes man, Sami Vaskola

Främsta meriter: 8:a i VM på 100 km 2018, 9:a i VM på 24 timmar 2017.

Rekord: 100 km: 7:46.57, 24 timmar: 234.941 km, maraton: 2:55:49, halvmaraton: 1:22:43

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning