Ultraextrema IS-fångar sprider skräck i läger

En kvinna med sitt barn i lägret al-Hol. Bild: Lehtikuva-AFP/Giuseppe Cacace

Läger i östra Syrien där IS-anhängare hålls fångna beskrivs som en krutdurk för jihadism.Spänningarna är starka mellan olika grupper, och de mest hårdföra extremisterna sprider skräck i lägret, berättar flera fångar.

Sedan kurdiskdominerade styrkor intagit vad som beskrivits som terrororganisationen Islamiska statens sista fäste al-Baghuz har IS-männens kvinnor och barn de senaste månaderna strömmat ut ur området och spärrats in i lägret al-Hol.

Där finns omkring 9 000 utlänningar i en särskild inhägnad. De eskorteras av väpnade vakter när de ska till marknaden eller hämta matransoner.

Fångar som nyhetsbyrån AFP:s utsända träffar i lägret under ett besök där beskriver starka spänningar mellan utlänningarna. Vittnesmålen tyder på att graden av extremism också inom en terrorrörelse som IS varierar.

– Vi har inte samma mentalitet. De (de mest extrema) vill tvinga på oss sin syn på islam, säger Vanessa, konvertit från Guyana i Sydamerika, som anslöt sig 2013 med man och barn.

– De kallar oss otrogna, säger hon.

Lägerinvånarna pekar ut fångar av vissa nationaliteter som mer extrema än andra.

"Framtidens terrorister"

Kvinnorna och barnen måste återanpassas till sina hemländer, anser Abdel Karm Omar, representant för den halvsjälvständiga kurdiska förvaltning som styr i nordöstra Syrien. Annars kommer de att bli "framtidens terrorister", varnar han.

I IS så kallade kalifat, som utropades 2014 i stora delar av Syrien och Irak, indoktrinerades barn systematiskt och tvingades bevittna offentliga avrättningar. Som ett tecken på fortsatt lojalitet mot IS räcker en del barn i lägret pekfingret mot skyn framför AFP:s utsända.

En kvinna hotar att slå en fotograf medan andra, som vill komma hem och hävdar att de ångrar att de anslöt sig till IS, är desto mer villiga att prata.

Skrämmande fångar

Även en belgiska, som kom till Syrien 2013, beskriver hur en del fångar i al-Hol har "väldigt extrema värderingar".

– De skrämmer mig, säger hon.

Enbart att "prata med vakterna, eller be att få gå till marknaden, kan göra oss till otrogna" i deras ögon, tillägger hon. Dessa mest extrema IS-kvinnor anser att det är fritt fram att stjäla de "otrognas" egendom, säger belgiskan.

– De kan bränna ner våra tält och göra vad de vill med oss.

Vid ingången till utlänningarnas område syns flera kvinnor från bland annat Algeriet och Ukraina. De argumenterar för att det är deras tur att gå till marknaden. I dammet kring dem blandas blonda och centralasiatiska barn.

Telefoner konfiskeras

Kvinnorna återvänder från marknaden med vagnar fulla med ägg, potatis, blöjor och gasbehållare. Allt undersöks noga av vakterna, som har order om att beslagta, registrera och förvara ovanliga värdesaker och mobiltelefoner. Dessa säkerhetsåtgärder ska förhindra att de som uppehåller sig i lägret stjäl från varandra, smugglar in varor eller tar kontakt med omvärlden, säger Hassan.

Vakterna rotar i en svart handväska och tar en telefon och en liten papperslapp med ett kontaktnummer.

– Den är inte min, den tillhör min vän, hävdar den tunisiska ägaren.

I en annan väska hittar vakterna en ring och en kraftig guldkedja, omsorgsfullt gömda i en liten plastpåse. Den upprörda ägaren försöker förgäves bända upp vaktens händer och ta tillbaka sina saker.

– Hon kommer inte tillbaka in i lägret, för henne till cellen, säger vakten.

Den 23 mars utropade de kurdiskdominerade styrkorna i SDF Islamiska statens sista fäste al-Baghuz som återerövrat.

Civila har de senaste månaderna strömmat ut ur området i östra Syrien nära den irakiska gränsen i tusental.

Män som stridit för IS, kan misstänkas för krigsbrott och terrorism har placerats i särskilda läger, liksom deras anhöriga.

I de europeiska länderna har en diskussion förts om vad man ska göra med återvändarna, och på förslag finns en internationell tribunal för dem som gjort sig skyldiga till brott.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning