Ulla Rasilainen ser Alaska från ovan

FÖRSTA KVINNAN. Ulla Rasilainen flyger sitt Caravanplan till ställen som man inte annars kan nå i Alaska. Bild: Christina Sjögren

I 16 år har piloten Ulla Rasilainen jobbat i Alaska. Hon flyger till byar dit inga vägar når och där det frusna havet är den enda landningsbanan. Som besökare i Alaska behöver man inte åka långt för storslagna upplevelser, vildmarken breder ut sig överallt.

UPPLEVELSE. En flygresa i Alaska är inte bara transport. Samtidigt ser man en unik natur från ovan. Bild: Christina Sjögren

Alaska är en dröm för människor som vill uppleva enorma vidder av orörd natur där det vilda djurlivet fortfarande dominerar. Över hundra finska medborgare har dessutom valt att kalla Alaska sitt hem. En av dem är 60-åriga Ulla Rasilainen i Anchorage, den amerikanska delstatens största stad med 300 000 invånare.

Hemma hos Ulla pryder en Marimekkoduk köksbordet och i fönstren står Iittala-ljuslyktor. Utanför ligger snön vit, men småfåglarna kring fröbordet skvallrar om att våren är på väg.

CHEFSPILOT. Ulla Rasilainen flyttade till Alaska för att hon ville flyga. Här är det många som är beroende av flygtransport. Bild: Christina Sjögren

Ljudet från propellerplanen som lyfter på andra sidan träddungen stör inte Ulla ett dugg. Hon flyttade till Alaska just för möjligheterna att flyga här där många byar är beroende av piloter för att få sina skolböcker, sin medicin och mat utöver vad naturen har att erbjuda.

Men trots de gedigna flygerfarenheterna Ulla hade med sig från sina tio år som pilot i Kalifornien var det ingen självklarhet att hon skulle få jobbet som hon kom till Alaska för att söka. Chefen för Grant Aviation var tveksam och sa rätt ut att det var för att de inte hade några kvinnliga piloter. Utan att fråga drog Ulla då fram en stol och satte sig mittemot honom.

– Ni har en nu.

Snabbt chefspilot

Ulla anställdes och var den enda som var kvalificerad nog att börja köra det nyinköpta Caravanplanet som med sina nio passagerarplatser var bolagets största. De manliga piloterna muttrade lite åt kvinnan som körde förbi dem, men nio månader senare utnämndes Ulla till chefspilot och alla fick finna sig i att det var hennes ord som gällde.

Sedan dess har Ulla hunnit bo flera år i Koetzbue, en urfolksdominerad stad på en landtunga i Norra ishavet, och evakuerat sjuka människor som behövt vård i de större städerna.

– När hjulen lämnar marken lämnar jag alla världsliga ting bakom mig. Det är så vackert att flyga här, det är ett under; byarna längs floderna som nästlar sig ner från bergen, horder av vilda renar som får det att kännas som att marken rör på sig, vargflockar som springer, björnar, fantastiska norrsken i alla färger.

De stora avstånden och de avlägsna platserna som bara nås flygvägen gör att det kan bli dyrt att resa runt i Alaska. Men det är inte nödvändigt att resa så långt för storslagna upplevelser eftersom väldiga områden av orörd vildmark alltid finns runt knuten.

Skönheten finns utanför Anchorage

Anchorage är inte en särskilt vacker stad, men den är bra att utgå ifrån och sedan är det bara att köra mot bergen i horisonten.

I norr ligger Nordamerikas högsta berg Denali (6 194 meter) och den omgivande vidsträckta nationalparken är en av Alaskas mest besökta. Grizzlybjörnar och vargar är vad turisterna mest hoppas på att få se, men vanligare är vilda renar, får och älgar.

ORÖRT. Alaska är en dröm för människor som vill uppleva enorma vidder av ursprunglig natur där det vilda djurlivet fortfarande dominerar. Bild: Christina Sjögren

När Ulla är ledig tycker hon om att åka söderut till Kenaihalvön och möta Alaskas djurliv under mer kontrollerade former på Alaska Wildlife Conservation Center i Portage och Alaska Sealife Center i Seward.

Vägen ner till Kenaihalvön går längs vattnet, mellan berg som skapar nya spektakulära vyer efter varje kurva. Det är inte ovanligt att se bergsgetter och snöfår med sina imponerande horn klättra längs sluttningarna. De vithövdade havsörnarna, vars pondus man känner igen från amerikanska emblem, är också vanliga.

Efter att ha kört genom ett bergsmassiv i nationalparken Chugach kommer man ner till den tempererade regnskogen kring Seward där Kenai Fjords National Park tar vid.

– Där tycker jag också om att ta en båttur för att titta på valar och det vackra landskapet, berättar Ulla.

Seward har ett nybyggt bibliotek med en fasad som glimmar som fiskfjäll i solen och ett museum som berättar om traktens historia. Seward är döpt efter president Lincolns utrikesminister som såg till att USA fick köpa Alaska av Ryssland för 150 år sedan. Stadens isfria hamn har länge varit en viktig port in i Alaska, och fortfarande går tåg ända upp till Fairbanks.

Finska klubben

Ulla har bjudit på kaffe kryddat med kardemumma hemma hos sig, men dukar nu undan kopparna och plockar fram en rödbetssallad ur kylen. Det är dags att åka till Finlandia Hall för månadens knytkalas på Finn Club.

ÅKTE VÄSTERUT. Reijo Vana kommer själv från Lahtis men flyttade till Alaska 1971. Här gick det att tjäna pengar, och så är ju fisket det bästa i världen. Bild: Christina Sjögren

FÅNGST. Stora fiskar är det lätt att fånga i Homer och många turister vet det redan. Bild: Christina Sjögren

Ett 30-tal personer har samlats där och dagen till ära står borden prydda med påskliljor och finska flaggor. Flera av gästerna behöver gå tillbaka tre generationer för nå ättlingarna som utvandrade från Finland, men minnena bevaras genom släktforskning och Finlandsbesök.

Reijo Vana, 70 år, kommer själv från Lahtis. Han flyttade till Alaska så sent som 1971, helt enkelt för att det var här det gick att tjäna pengar och för att han sedan kom att älska platsen.

– Fisket här är det bästa i världen. Vi har fem sorters lax, alla sorters foreller, hälleflundra, sjötunga, röd snapper, kungskrabba och snökrabba.

I juli simmar indianlaxen upp för Kenaifloden. Då står Alaskabor och turister redo med sina spön längs hela den turkosa floden av glaciärvatten. Något bete behövs inte för att få napp när laxarna passerar i tiotusental, ibland hundratusental, varje dag.

FISKEPARADIS. I juli simmar indianlaxen upp för Kenaifloden. Då står Alaskabor och turister redo med sina spön längs hela den turkosa floden av glaciärvatten. Bild: Christina Sjögren

FISKEPARADIS. Homer är Kenaihalvöns sydligaste stad. Den pittoreska staden är känd bland sportfiskare för sitt hälleflundrefiske. Bild: Christina Sjögren

Kenaihalvöns sydligaste stad, pittoreska Homer, är känd för sitt hälleflundrefiske. I hamnen kan man se dyrgriparna hänga som troféer och på andra sidan viken reser sig snöklädda berg och glaciärer.

Sommaren är tiden då Alaska är frodigt och färgglatt av vilda blommor, men också då turistande amerikaner vallfärdar till nationalparkerna i sina enorma husbilar.

Lika storslaget är det att uppleva Alaska under vinterns tystnad när norrskenet dansar om natten och snön ligger vit.

Då är det isfiske, skidåkning, skoterutflykter och hundspannsturer som gäller. För den som vill ge sig ut på ett enklare sätt är det populärt med snöskopromenader längs markerade leder och cykelturer över frusna sjöar.

BJÖRNTRAKTER. Rör man sig ute i naturen här bör man bära med sig björnspray eller vapen, men det finns också tryggare sätt att umgås med de stora djuren. Bild: Christina Sjögren

På sommaren måste man bära björnsprej eller vapen när man ger sig ut i vildmarken. Där finns något för alla smaker, vare sig man vill klättra i berg, ränna ner för floder eller bara hyra en stuga och njuta av naturen.

Reijos lista med tips på aktiviteter att göra i Alaska är oändlig, så till slut sammanfattar han:

– The sky is the limit!

På sommaren flyger Iceland Air och Condor till Alaska över Nordpolen, vilket kortar resan betydligt. Priset kan variera stort under året och mellan bolag. Inom delstaten flyger Alaska Airlines, Grant Aviation, Ravn Alaska och Bering Air.

Tåget mellan Anchorage och Seward på Kenaihalvön går från maj till september och kostar 168 dollar. Att hyra en husbil kostar omkring 200 dollar per dag.

Det finns stugor att hyra i nationalparkerna, men de är populära så det gäller att boka tidigt. Vill man tälta i en nationalpark måste man ta reda på hur det görs på säkrast möjliga sätt så att man inte lockar till sig björnar. För turister kostar fiskekort 25 dollar för en dag och 70 dollar för en vecka.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning