Ulla-Lena Lundbergs Is blir opera – premiär 2019

Ulla-Lena Lundbergs roman Is görs nu till opera. Bild: Cata Portin

Ulla-Lena Lundbergs succéroman Is sätts upp på Nationaloperan med premiär i januari 2019. Musiken komponeras av Jaakko Kuusisto medan librettot har skrivits av Juhani Koivisto.

Nationaloperans nästa storsatsning blir en opera på Ulla-Lena Lundbergs roman Is. Boken utkom på svenska och finska 2012, fick strålande recensioner och belönades samma år med Finlandiapriset. Flera institutioner har tidigare önskat sätta upp berättelsen, men Nationaloperan blev den första som fick lov av författaren.

Musiken skrivs av Jaakko Kuusisto, som senast var aktuell på Nationaloperan som arrangör och dirigent i heavyoperan Indigo i fjol. Kuusisto säger att han och operachefen Lilli Paasikivi diskuterade en möjlig beställning vid tiden då Indigo övades in.

– Vi hade ett par tre idéer, men ingen av dem visade sig värda att förverkliga. Jag hade inte då ännu läst boken, men föreslog för Lilli att vi skulle ta oss en titt på den. Vi läste den samtidigt under två veckor.

Hurdan var läsupplevelsen?

– Intressant och krävande. Det är ju en stor historia och lite ovanlig som stoff för en opera. Den sträcker sig i många riktningar, äger rum under många år, det finns en massa folk som kommer och går.

Förstår jag rätt att alla karaktärer inte kommer att komma med i operan?

– Ja. Jag föreställer mig operan snarare som en stor bild än en opera med en traditionell intrig. För mig var den största upplevelsen i boken stämningen med havets närvaro, skärgården och naturen. Det händer inte så mycket, men man vet att nånting kommer att hända. Boken tog ett starkt grepp om mig och jag var mycket imponerad när jag läste ut den.

Romanen Is har sålts i 150 000 exemplar. Kommer operan att bli en folkopera för stora skaror?

– För mig spelar det nästan ingen roll. Vi letade inte efter en jättepopulär bok, men populariteten skadar givetvis inte.

Librettot är skrivet på finska av Nationaloperans chefsdramaturg Juhani Koivisto, som utgått från den svenska originaltexten. Koivisto har också diskuterat ämnet i långa samtal med Lundberg för att hitta den rätta tonen.

Koivisto och Kuusisto har redan tidigare samarbetat med operan Elämälle, en opera om Oskar Merikanto, som uruppfördes i sydösterbottniska Ilmola i fjol.

– På samma sätt som med Elämälle skrev Juhani självständigt en första version, som jag sedan kommenterade. Anna Kelo kom också med i diskussionen och gav feedback på texten.

Nyligen åtog sig regissören Anna Kelo också uppdraget att regissera Wagners Ringen på Nationaloperan med fyra premiärer under åren 2019–2021.

På onsdagen presenterades beställningen för pressen och då fick Kuusisto också se en första skiss till scenografin. Det menar han kommer att underlätta kompositionsarbetet.

I Kuusistos tidigare produktion återfinns barnoperorna Prinsessan och vildsvanarna (2002) och Hundarnas Kalevala (2003), kammaroperorna Sängkammaroperan (2009) och Campingoperan (2012) samt Elämälle, en opera om Oskar Merikanto (2016).

Hur skiljer sig Is från dina tidigare verk?

– Den enda operan som man kan jämföra Is med är Elämälle eftersom de tidigare var barn- eller kammaroperor. Men jämfört med Elämälle har jag som kompositör större frihet, när jag inte är bunden till någon stil eller kända personer.

Eftersom händelserna utspelar sig på Kökar och eftersom Kökar och de närbelägna öarna har en så rik folkmusiktradition ska det enligt Kuusisto också ska få synas i operan.

– Ulla-Lena är själv från Kökar så förstås har vi besökt Kökar under arbetets gång. Och om man tänker på Aspö och Nötö finns där också ett antal kända spelmän, som säkert på något sätt kommer att leta sig in i operan. Hur det sker konkret återstår att se.

Jaakko Kuusisto skriver musiken till operan Is. Bild: Cata Portin

Uppdaterad 24.8 14.35: Uppgifterna om librettots uppkomst har preciserats.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning