Författaren Ulf Stark är död

Bild: HBL Arkiv

Författaren Ulf Stark har avlidit efter en kort tids sjukdom. Stark var en av de mest älskade svenska barnboksförfattarna, och också en av de mest produktiva.

Ulf Stark debuterade med en diktsamling som 19-åring. Genombrottet som barnboksförfattare kom med Dårfinkar & dönickar 1984 och därefter blev Stark känd för flera fina barnboksklassiker som Min vän shejken i Stureby, Min syster är en ängel, När mamma var indian, Min vän Percy, Buffalo Bill och jag samt En stjärna vid namn Ajax.

Senast var Ulf Stark aktuell med bilderboken Djur som ingen annan sett utom vi, som han gjorde tillsammans med illustratören Linda Bondestam. Boken nominerades till Augustpriset i kategorin barn- och ungdomsböcker hösten 2016. Boken belönades med Snöbollen, det vill säga med priset för bästa svenska bilderbok 2016.

Idén till boken var Linda Bondestams men Ulf Stark hakade entusiastiskt på.

Alla djur är ett slags självporträtt, konstaterade han i en intervju för HBL.

– Längtansdjur handlar om längtan medan Klumpantropus känner sig för tung.

Samarbetet mellan Linda Bondestam och Ulf Stark resulterade i fyra böcker. Planer fanns för en femte bok.

Djur som ingen sett utom vi är det fjärde samarbetet mellan Bondestam och Stark.

För femton år sedan utkom den självbiografiska boken Mitt liv som Ulf.

"Ulf Stark är en av de stora. Han är mån om språket. Om att det träffar rätt. Och han kan blanda vemod och humor som ingen annan", skrev Pia Ingström i sin recension.

Ulf Stark skrev närmare hundra böcker och han är översatt till cirka trettio språk. Under sin långa karriär belönades han med flera pris, bland dem Astrid Lindgren-priset (1993) Augustpriset för Min syster är en ängel (1996), Guldbaggen för filmmanuset till Tsatsiki, morsan och polisen (1999), Maria Gripe-priset (2006) och Kulla-Gulla-priset (2016).

Ulf Stark avled natten till tisdagen, vid 72 års ålder.

Ulf Stark gästade i höstas videoserien Estrids bokklubb. Du kan se avsnittet här:

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning