Ulf Kristersson har majoritet för Moderatledarpost

Ulf Kristersson är nära att bli vald till partiledare för det svenska partiet Moderaterna. Bild: TT/Lehtikuva/Fredrik Sandberg

Den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra tvingades avgå den 25 augusti efter kritiserade utspel och dåliga opinionssiffror. Vem som ska efterträda henne verkar nu stå klart.

Ulf Kristersson är nu bara en formell omröstning från jobbet som partiledare i Moderaterna. Ett klart besked från Moderaterna i Östergötland innebär att Kristersson säkrat en majoritet av ombuden vid extrastämman i oktober.

– Det är tydligt att Ulf Kristersson har ett starkt stöd och därför är vår nominering Ulf Kristersson, säger Christian Gustavsson, förbundsordförande för Östgötamoderaterna, till Ekot.

"Han uppfattas som idédriven, positiv och trygg. Man uppskattar hans resonerande sätt och goda förmåga att kommunicera", skriver Gustavsson i ett Facebookinlägg.

Själv vill Kristersson inte kommentera saken innan processen är klar, uppger pressekreteraren Andreas Hamrin.

Möte på måndag

Senast på måndag ska alla län ha lämnat sina namnförslag. Fortfarande återstår nomineringar från Halland, Skåne, Gävleborg, Västmanland, Jämtland och Kronoborg. På måndag håller också valberedningen ett möte.

– Jag kan konstatera att det uppenbarligen är många länsförbund som stödjer Ulfs kandidatur, men längre än så sträcker jag mig inte. Jag vill inte spekulera i något namn eller i vem som har störst chans (att bli vald), säger valberedningens ordförande Lars-Ingvar Ljungman till TT.

Röster för Bildt

De moderata länsförbunden i Värmland, Stockholm, Stockholms län, Dalarna, Norrbotten, Södermanland, Västerbotten, Malmö och Uppsala har alla nominerat Ulf Kristersson till partiledareposten. Länsförbundet i Örebro föreslår Ulf Kristersson som partiordförande i första hand och Elisabeth Svantesson i andra hand.

Västra Götaland vill däremot se Carl Bildt som ny partiledare. I Blekinge län nomineras både Ulf Kristersson och Carl Bildt, utan inbördes rangordning, medan Kalmar län föreslår Ulf Kristersson i första hand och Carl Bildt som nummer två. 

Fakta

Ulf Kristersson

Ulf Kristersson, född 1963, är sedan 2014 Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson.

Kristersson var ordförande för Moderata ungdomsförbundet (MUF) 1988–1992. Men vid en förbundsstämma i Lycksele 1992 förlorade han striden om posten till utmanaren Fredrik Reinfeldt.

Åren 1991–2000 var han Moderat riksdagsledamot för Stockholms stad. Under en period var han vice ordförande för Moderaterna i Stockholm.

År 2000 lämnade han politiken för näringslivet under en kort period. Efter valet 2002 blev han finanskommunalråd i Strängnäs.

År 2006 blev han socialborgarråd i Stockholm.

Under regeringen Reinfeldt, 2010–2014, var han socialförsäkringsminister.

Ulf Kristersson är uppvuxen i Torshälla utanför Eskilstuna och bosatt i Strängnäs.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03