Nu ställs groomingmännen i Uleåborg inför rätta – alla åtalade asylsökande eller kvotflyktingar

Pressen hade möjlighet att fotografera den första av de totalt åtta männen som åtalats för grovt sexuellt utnyttjande av en flicka innan Uleåborgs tingsrätt beslöt att ärendet ska handläggas bakom stängda dörrar. Bild: Timo Heikkala/Lehtikuva

Ett av de mest uppmärksammade fallen i sexualbrottshärvan i Uleåborg har nått domstolen. Den första svaranden är en 21-årig man från Afghanistan.

På tisdagen började behandlingen av det så kallade groomingfallet i Uleåborgs tingsrätt. Åtta utländska män står åtalade för bland annat grovt sexuellt utnyttjande av barn och grov våldtäkt.

Offret är en flicka under fjorton år. Gärningsmännen är alla myndiga. Den äldsta är över trettio. Alla har kommit till Finland som asylsökande eller kvotflyktingar.

Det misstänkta utnyttjandet skedde i lägenheter som männen förfogade över under juni till oktober i fjol.

Förutom groomingfallet har Uleåborgspolisen under vintern utrett flera andra fall där sammanlagt trettio utländska män är misstänkta för grova sexualbrott mot tjugo minderåriga flickor. Några av fallen har redan behandlats i rätten.

Hårda domar

I groomingfallet behandlas varje misstänkt gärningsman separat, i stället för att allt skulle behandlas i en enda helhet.

Den första svaranden är en 21-årig man som kom till Finland från Afghanistan år 2016. För hans del har rätten reserverat tre dagar. Nästa behandling börjar senare i veckan.

Behandlingen sker bakom stängda dörrar, vilket innebär att offentligheten inte kommer att få tillgång till detaljerna eller försvarets respons på åtalen.

En av de misstänkta männen flydde till Tyskland i december. Den tyska polisen kunde gripa honom och han överlämnades till Finland i januari.

Uleåborgs tingsrätt räknar med att behandlingen av alla åtalen i groominghärvan sträcker sig fram till början av juli.

I de av de övriga fallen där rätten redan hunnit ge domar har de åtalade männen dömts till ovillkorliga fängelsestraff på mellan 2 år och 2 månader och 3 år och 8 månader.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning