Nu ställs groomingmännen i Uleåborg inför rätta – alla åtalade asylsökande eller kvotflyktingar

Ett av de mest uppmärksammade fallen i sexualbrottshärvan i Uleåborg har nått domstolen. Den första svaranden är en 21-årig man från Afghanistan.

På tisdagen började behandlingen av det så kallade groomingfallet i Uleåborgs tingsrätt. Åtta utländska män står åtalade för bland annat grovt sexuellt utnyttjande av barn och grov våldtäkt.

Offret är en flicka under fjorton år. Gärningsmännen är alla myndiga. Den äldsta är över trettio. Alla har kommit till Finland som asylsökande eller kvotflyktingar.

Det misstänkta utnyttjandet skedde i lägenheter som männen förfogade över under juni till oktober i fjol.

Förutom groomingfallet har Uleåborgspolisen under vintern utrett flera andra fall där sammanlagt trettio utländska män är misstänkta för grova sexualbrott mot tjugo minderåriga flickor. Några av fallen har redan behandlats i rätten.

Hårda domar

I groomingfallet behandlas varje misstänkt gärningsman separat, i stället för att allt skulle behandlas i en enda helhet.

Den första svaranden är en 21-årig man som kom till Finland från Afghanistan år 2016. För hans del har rätten reserverat tre dagar. Nästa behandling börjar senare i veckan.

Behandlingen sker bakom stängda dörrar, vilket innebär att offentligheten inte kommer att få tillgång till detaljerna eller försvarets respons på åtalen.

En av de misstänkta männen flydde till Tyskland i december. Den tyska polisen kunde gripa honom och han överlämnades till Finland i januari.

Uleåborgs tingsrätt räknar med att behandlingen av alla åtalen i groominghärvan sträcker sig fram till början av juli.

I de av de övriga fallen där rätten redan hunnit ge domar har de åtalade männen dömts till ovillkorliga fängelsestraff på mellan 2 år och 2 månader och 3 år och 8 månader.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54