Ukrainska favoriterna: Njuter inte av tävlingen

Oleh Psiuk i sin karaktäristiska rosa mössa och resten av Kalush Orchestra. Bild: Jessica Gow/TT

Ukrainas Kalush Orchestra är stora favoriter till att vinna årets Eurovision Song Contest. Men favoritskapet är inget de njuter av. Bandet har bara åkt till tävlingen för att hjälpa sitt hemland, förklarar frontmannen Oleh Psiuk.

Bland spelbolagen är Kalush Orchestra och deras bidrag Stefania överlägsen favorit och på plats i den glada Eurovision-yran i Turin får de enorm uppmärksamhet.

Men Kalush Orchestra är inte här för att ha kul.

– Det är väldigt svårt att njuta och ha det trevligt i den här situationen samtidigt som det pågår ett krig i vårt land och dess invånare utsätts för riktiga faror och hot varje dag, säger frontmannen Oleh Psiuk sammanbitet via sin tolk.

De har fått tillfällig dispens att lämna sitt krigsdrabbade hemland för att delta i tävlingen. När den är över ska de resa hem direkt igen. En av medlemmarna är kvar i landet och strider i armén. Deras musik, som blandar hiphop med ukrainsk folkmusik, är ett sätt att visa upp hemlandets kultur för världen, förklarar Oleh Psiuk.

– Det är väldigt viktigt för oss att vara här och representera vårt land, representera den ukrainska musiken och att visa att den ukrainska kulturen existerar och att den är så vacker, säger han.

Vad skulle en vinst betyda för er?

– För Ukraina är varje seger viktigt i dessa dagar. Om det skulle råka bli så att vi vinner så skulle det höja moralen för många ukrainare.

Ukraina tävlar på tisdagskvällen i den första av veckans två semifinaler.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning