Ryssland och Ukraina utväxlade fångar – glädjescener på flygplatsen

Oleg Sentsov tillsammans med sin dotter på flygplatsen i Kiev. Bild: Sergei Supinsky

En uppmärksammad fångutväxling har skett mellan Ukraina och Ryssland. Fångarna möts av jublande anhöriga.

Planen med ryska och ukrainska fångar har landat i Moskva respektive Kiev, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Tv-bilder visar glädjescener på flygplatsen i Kiev när fångarna anländer och kramas om av vänner och anhöriga. Jubel och applåder hörs medan en större grupp män går av planet.

Ett stort medieuppbåd möter fångarna – bland dem den ukrainske regissören Oleg Sentsov. För fyra år sedan dömdes han till 20 år i fängelse, anklagad för att ha planerat terrordåd.

– Jag vill tacka alla som har kämpat för oss, sade Sentsov när han mötte medier.

"En islossning"

Även den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj befann sig på flygplatsen, och beskrev utväxlingen som "ett första steg" för att avsluta kriget.

– Vi måste ta varje steg för att få ett slut på detta fruktansvärda krig, sade han och syftade på våldet som pågått sedan Rysslands annektering av Krim.

Känslosamma scener utspelade sig på flygplatsen när omkring 35 ukrainska fångar kom med plan från Ryssland. Här möts de av den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj. Bild: Sergei Supinsky

Ingemar Oldberg, medarbetare inom Rysslandsprogrammet på Utrikespolitiska institutet, tror att händelsen kan förbättra relationerna mellan Ryssland och Ukraina.

– Det är en öppning, en liten islossning, länderna emellan.

Han menar att fångutväxlingen kan ses som en något större diplomatisk framgång för Ukraina än för Ryssland.

– President Volodymyr Zelenskyj har en stark ställning även om det kan komma en del kritik för att han har gett efter för Ryssland. Det var ju ett vallöfte han hade att få till en fångutväxling och bättre relationer med Ryssland.

Tidigare uppgifter

Statliga ryska medier rapporterade redan under morgonen om att fångutväxlingen inletts.

Strax före lunch bekräftade företrädare för det ukrainska presidentkansliet för AFP att ett flygplan med en grupp ukrainska medborgare ombord hade lyft från Moskva. Samtidigt lämnade ett ryskt flygplan den internationella flygplatsen utanför Kiev, enligt en talesperson för den ryska ambassaden i Ukraina.

Enligt uppgifter ingår 35 personer från vardera land i utväxlingen.

Olika uppgifter

Ukrainas statsåklagare uppgav den 30 augusti att den redan ägt rum, något som snabbt tillbakavisades av landets president, Volodymyr Zelenskyj. Han påpekade dock att förberedelser pågick.

Oleg Sentsov greps 2014 efter att ha uttryckt stark kritik mot den ryska annekteringen av Krim. Ryska åklagare åtalade honom för att ha skapat en nationalistisk rörelse i Ukraina som är förbjuden i Ryssland. Han dömdes senare till över 20 års fängelse för terrorbrott.

Fängslandet av regissören har väckt internationella protester. Förra året mottog han EU:s Sacharovpris för tankefrihet, döpt efter den ryske fredsaktivisten Andrej Sacharov.

Läs också:

Analys: Stor förvirring kring fångutväxling mellan Ryssland och Ukraina

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning