Ukrainas president varnade Finland för riskerna med Nord Stream II

"Politiska risker". Det bedömer Ukrainas president Petro Porosjenko att Nordstream II för med sig. Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

– Det finns ett antal politiskt höga risker förknippade med Nord Stream II, sade Ukrainas president Petro Porosjenko under presskonferensen med sin värd, president Sauli Niinistö på slottet i dag.

Finland och Ukraina undertecknade på tisdagen ett samförståndsavtal som gäller energi. Avtalet kommer att göra det enklare för finländska företag att få tillgång till den ukrainska marknaden. Prioriteringen kommer att ligga på effektiv energi, förnybar energi och alternativa energikällor för uppvärmning och elproduktion, trafik och industriella lösningar.

En stor del av Ukrainas statsbudget på inkomstsidan kommer från de avgifter landet får från den ryska gasledningen till Europa. Med det planerade Nord Stream II-projektet som tillsammans med Nord stream I kommer att göra det möjligt för den ryska gasen att ta en annan väg till Europa, förbi Ukraina, kommer denna för Ukraina betydande intäktspost att falla bort.

Man har befarat att detta kommer att göra det enklare för Ryssland att sätta ytterligare politisk press på Ukraina, eftersom man inte kommer att behöva bry sig om att avbrott i gasleveranserna också kan drabba länder som Tyskland.

I Sverige beslöt regeringen Löfvén att den inte upplåter svenska hamnar, inklusive Slite på Gotland, för projektet. Som argument anfördes uttryckligen säkerhetsaspekten. I Finland betraktas Nord Stream II som enbart en miljöfråga.

När MTV:s reporter lite senare frågade om man har kunnat märka en ökad press från Ryssland på Ukraina under senare tid, undvek Petro Porosjenko att svara på frågan. I stället talade han om cyberhot som riktas inte bara mot Ukraina utan mot hela Europa.

När det gäller den amerikanske presidenten Donald Trumps utspel om att han kunde tänka sig att lyfta sanktionerna mot Ryssland om Ryssland är villigt att delta i kampen mot terrorismen sade Porosjenko att Ukraina har ett starkt stöd inom bägge de stora amerikanska partierna och att han inte ser att så kunde ske.

President Sauli Niinistö upprepade det han sade i TV1:s lördagsintervju nyligen: att sanktionerna uttryckligen gäller Rysslands olagliga annektering av Krim och landets inblandning i striderna i östra Ukraina. För att de ska kunna hävas krävs det att alla parter uppfyller villkoren i Minskavtalet, vilket inte har skett.

Vidare underströk Niinistö att både EU och USA självständigt har fattat beslut om vilka sanktioner som ska läggas på Ryssland.

– Självfallet står Finland helhjärtat bakom EU:s linje i den här frågan, vi har ju själva varit med om fatta beslut om dem, sade Niinistö.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning