Ukrainas EM-strid – vill ha slagord kvar på speltröjan

Ukrainas omstridda EM-tröja. Bild: Ukrainas fotbollsförbund/AP/TT

Ukrainas fotbollsförbund har kallat till ett krismöte för att få den militära frasen "Ära åt hjältarna" godkänd som officiellt slagord på matchtröjan inför EM-premiären mot Nederländerna på söndag."Ukrainska fotbollssymboler, sedan länge vedertagna av våra supportar och fotbollens gemenskap, måste skyddas", säger ordföranden Andriy Pavelko.

Följetongen kring Ukrainas politiskt laddade EM-tröjor fortsätter. Europeiska fotbollsförbundet Uefa meddelade under torsdagen att landet kan behålla en kartbild över den av Ryssland annekterade Krim-halvön men att de behövde ta bort frasen "Ära åt hjältarna" eftersom att den anses ha militära referenser.

I ett uttalande på Facebook meddelar det ukrainska fotbollsförbundets ordförande Andriy Pavelko att förbundet kommer att ha en krismöte i frågan.

Det vill till exempel göra "Ära åt hjältarna" och "Ära åt Ukraina" till officiella slagord.

"Ukrainska fotbollssymboler, sedan länge vedertagna av våra supportar och fotbollens gemenskap, måste skyddas och förevigas i vår nations fotbollskultur", säger han i ett uttalande.

Ukraina presenterade EM-tröjan tidigare i veckan och den skapade irritation i Ryssland. Uefa, som inte tillåter politiska budskap i samband med sina evenemang, bad Ukraina att ändra på sin tröja efter den ryska kritiken.

Ukraina inleder EM med match i grupp C mot Nederländerna i Amsterdam på söndag. Ryssland inleder EM i morgon, lördag, hemma mot Belgien i S:t Petersburg i grupp B.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning