Ukraina pekar ut rysk Salisbury-misstänkt

Ukrainas inrikesminister Arsen Avakov. Bild: TT/AP/Efrem Lukatsky

Två namngivna män har pekats ut av Storbritannien som ryska underrättelseagenter och ansvariga för nervgiftattacken i Salisbury i mars.

I mars förgiftades den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i brittiska Salisbury. Även en polis insjuknade. Alla tre förgiftade överlevde.

Giftet fanns på ytterdörren till Skripals hus, en av de platser där de misstänkta ryska agenterna fångats av övervakningskameror.

Storbritannien identifierade giftet som Novitjok, utvecklat i dåvarande Sovjetunionen. Spår av giftet hittades också i ett hotellrum i London där de två misstänkta ryska männen hade bott.

Drygt tre månader senare hittades en parfymflaska med giftet i Amesbury norr om Salisbury. En kvinna sprejade det på sina handleder och avled efter åtta dagar.

En man som samtidigt kom i kontakt med giftet fick livshotande skador, men återhämtade sig.

Nu hävdar Ukrainas inrikesminister Arsen Avakov att en av männen också hjälpte den Moskvavänlige expresidenten Viktor Janukovitj att fly till Ryssland 2014.

Enligt den brittiska regeringen och granskningar av olika medier jobbar de två männen, som fångats på bilder från övervakningskameror i samband med attacken mot den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i Salisbury, för den ryska militära underrättelsetjänsten GRU. Männen är tillbaka i Ryssland, och Kreml fortsätter att envist förneka någon som helst inblandning.

I ett uttalande uppger nu det ukrainska inrikesministeriet att Arsen Avakov fått veta att en av männen har identifierats som en av dem som hjälpte till med transporten när Janukovitj flydde till Ryssland efter att oroligheter och demonstrationer tvingat honom från makten i februari 2014. Departementet utvecklar inte vilken information uppgifterna bygger på, och heller inte vilken av männen det ska röra sig om.

Konflikten mellan Moskva och Kiev är djupgående efter Rysslands annektering av Krimhalvön i mars 2014 och de ännu pågående striderna i östra Ukraina mellan regeringsstyrkor och proryska separatister.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning