Ukraina lovar skydda belarusier efter dödsfall

Belarusier håller upp porträtt på Vitalij Sjisjov utanför Belarus ambassad i Kiev. Bild: Efrem Lukatsky/TT-AP

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj lovar att se över säkerheten för belarusier i landet. Beskedet kommer som en följd av den belarusiske aktivisten Vitalij Sjisjovs död i Kiev.

Den 26-årige aktivisten Vitalij Sjisjov, som ledde en Ukrainabaserad ideell organisation som hjälper belarusier att lämna hemlandet, hittades hängd i en park i Kiev i tisdags. Han hade anmälts försvunnen efter en löptur i måndags morse.

"Varje belarusier som kan bli måltavla för kriminella i koppling till sin offentliga politiska ställning måste få särskilt och tillförlitligt skydd", uppger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i ett uttalande.

Under onsdagen har belarusier och ukrainska aktivister protesterat utanför Belarus ambassad i Kiev. Ukrainsk polis har inlett en mordutredning efter dödsfallet.

Omständigheterna kring Sjisjovs död är ännu okända, men hans organisation BDU menar att det rör sig om ett mord utfört av belarusisk säkerhetstjänst. Enligt 26-åringens vänner hade han nyligen sagt att han känt sig bevakad och att han "förföljts av främlingar" under joggingturer.

Vitalij Sjisjov levde – liksom många regimkritiska belarusier – i exil i Ukraina efter fjolårets omfattande protester mot Belarus auktoritäre ledare Aleksandr Lukasjenko. Sedan det omtvistade och av omvärlden utdömda belarusiska presidentvalet den 9 augusti i fjol har Lukasjenkos regering med allt större kraft tryckt ned alla former av opposition i landet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning