Ugnsstekt salviakyckling

Helstekt kyckling med salvia, citron och prosciutto. Hur gott som helst. Bild: Janerik Henriksson/TT

Salvia och vitlök är goda vänner. Här fyller de en helstekt kyckling och serveras med rostade rotsaker.

För 2–4 portioner, 90 minuter

1 färsk kyckling, gärna stor

cirka 100 g prosciutto

1 kruka färsk salvia

1 citron, rivet skal

2–3 vitlöksklyftor, rivna

50 g rumstempererat smör

salt

nymalen svartpeppar

Äta till:

rostade rotfrukter

Gör så här:

1. Skölj kycklingen, torka av med hushållspapper. Skär av låren i leden och spara eller frys in. Mixa skinka, hälften av salvian, citronskal, prosciutto, vitlök och smör. Salta och peppra.

2. Lossa skinnet över bröstet genom att försiktigt föra in handen. Fyll mellanrummet med två tredjedelar av smörblandningen. Gnid in hela kycklingen med resten.

3. Dela citronen på hälften och stoppa in i kycklingen med resten av salvian. Lägg i långpanna, stick in en stektermometer på den tjockaste biten. Stek i 175 grader i cirka 75 minuter, eller tills bröstköttets innertemperatur 80 grader, eller tills saften är färglös. Ös med steksaften då och då. Använd grillelementet på slutet för fin stekyta.

4. Låt vila en stund innan den serveras. Rosta gärna klyftade rotfrukter i samma panna halvvägs in i tillagningen.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning