Ugnsbakad lax med citron- och örtpesto

Ugnsbakad lax med citron- och örtpesto är en perfekt bjudrätt som är lätt att laga. Bild: Christine Olsson/TT

Fisk i ugn är genialt. Enkel matlagning när den är som bäst. Lättlagat och med mycket smak.

För 6 portioner, cirka 40 minuter

1,2 kg färsk laxfilé, gärna utan skinn

2 krukor färsk basilika

1 dl plockad bladpersilja

5 kvistar mejram eller salvia

1/2 dl pinjenötter

1 dl färskriven pecorino

1 citron

1 vitlöksklyfta, skalad och grovhackad

cirka 1 dl olivolja

salt

nymalen svart- eller vitpeppar

8–10 körsbärstomater på kvist

Att äta till:

smörslungad kokt potatis

lättkokt broccoli

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 125 grader.

2. Mixa hastigt basilika, persilja, mejram eller salvia med pinjenötter (spara några till dekor), pecorino, rivet citronskal och vitlök till en pesto. Tillsätt olivoljan i en stråle tills det blir en krämig och lagom tjock röra. Blanda väl och smaka av med salt och peppar och citronsaft.

3. Lägg laxen på bakplåtspapper i en långpanna. Bred peston över och lägg kvisttomaterna vid sidan.

4. Ugnsbaka i 125 grader tills den får en innertemperatur på 56 grader (tiden beror på hur tjock laxen är). Dekorera med de sista pinjenötterna och de rostade tomaterna. Servera med smörslungad kokt potatis och broccoli.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning