Uganda blockerar sociala medier inför valet

Bobi Wine. Arkivbild. Bild: Ronald Kabuubi/TT-AP

Med två dagar kvar till valet i Uganda har sociala medieanvändare i landet plötsligt inte längre möjlighet att besöka flera plattformar.

Enligt ett brev som nyhetsbyråerna Reuters och AFP tagit del av har Ugandas kommunikationsmyndighet beordrat telekomföretag att "omedelbart avbryta all åtkomst och användning" av sociala medier och andra plattformar med chattfunktion.

Bland de blockerade plattformarna finns Facebook, Twitter, Whatsapp, Signal och Viber.

Sociala medieplattformar har använts flitigt av både sidor för att kampanja inför torsdagens val.

En talesperson för kommunikationsmyndigheten säger till AFP att han inte känner till något direktiv att stänga ner plattformarna.

– Det har varit långsam anslutning på plattformarna, vilket delvis kan bero på tung trafik till följd av det kommande valet, säger han.

Soldater grep vakter

Upptakten till presidentvalet har kantats av våld och protester. Under tisdagen uppgav den ugandiske sångaren och presidentkandidaten Bobi Wines att soldater tagit sig in i hans bostad och gripit hans livvakter.

"Armén stormade mitt hem i morse, grep alla mina säkerhetsvakter och alla andra de fick syn på runt bostaden", skriver han på Twitter.

Samtidigt som militären slog till gjorde Wine en direktsänd radiointervju med kenyanska Hot 96 FM.

– Jag måste avsluta intervjun eftersom jag ser att soldater misshandlar mina livvakter, sade politikern i sändning.

Vid makten i 35 år

Uganda går till president- och parlamentsval på torsdag. Wine utmanar då den mångårige presidenten och tidigare gerillaledaren Yoweri Museveni, som suttit vid makten sedan 1986.

Tiotals oppositionsanhängare har dödats under valrörelsen, och Wine har gripits upprepade gånger, ofta med hänvisning till coronarestriktioner.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning