Ufon på allas läppar inför Pentagons kongressrapport

En grupp ufo-spanare riktar blicken mot himlen. Bilden är tagen vid en internationell ufo-kongress i USA-delstaten Nevada för några år sedan. Bild: Jae C Hong/TT-AP

Triangelformade objekt som blinkar och rör sig blixtsnabbt över himlen. Ett pingisbollsliknande ljusfenomen som plötsligt försvinner.USA:s försvarshögkvarter Pentagon har länge fått in observationer om ufon. Inom kort ska en kongressrapport presenteras för allmänheten.

– Allvarligt talat, det finns bilder och inspelningar av objekt i himlen som vi inte exakt vet vad de föreställer, sade den amerikanska expresidenten Barack Obama nyligen, när han intervjuades om ufon och den kommande rapporten i pratshowen "The late late show".

Uppmaningen till Pentagon att leverera en detaljerad kongressrapport om "oidentifierade flygfenomen (uap)", som det kallas inom försvaret, smögs in i den budgetöverenskommelse som den dåvarande presidenten Donald Trump skrev under i december.

Försvarsministern och den nationella underrättelsechefen fick då knappt sex månader på sig att leverera en sammanfattande analys av data och de underrättelseuppgifter om ufon som hittills samlats in av flygvapnets underrättelsetjänst, FBI och försvarets särskilda insatsstyrka för oidentifierade flygfenomen, rapporterar nyhetskanalen CNN.

Såg farkoster varje dag

Rapporten, som får ha hemligstämplade delar, ska även beskriva en process för hur sådan information analyseras samt identifiera eventuella hot mot USA:s säkerhet.

Exakt datum för när ufo-rapporten läggs fram är inte känt, men ämnet skapar ändå rubriker. Nyligen berättade den tidigare stridspiloten Ryan Graves för CBS:s söndagsprogram " 60 Minutes " att han sett "oidentifierade farkoster" utanför Virginias kust dagligen under två års tid med start 2019.

I april bekräftade även Pentagon att foton och videon som tagits av marinanställda under 2019, som såg ut att visa triangelformade blinkande objekt som rörde sig genom molnen, var äkta. Även tidigare filminspelningar som försvarsanställda gjort har verifierats och offentliggjorts.

Spiondrönare?

I höstas inrättade Pentagon en ny specialstyrka inom flottan som ska undersöka observationer av oidentifierade flygande föremål.

"Specialstyrkans uppdrag är att upptäcka, analysera och registrera uap:s som potentiellt kan utgöra ett hot mot USA:s nationella säkerhet", sade försvarsmaktens taleskvinna Susan Gough.

Det var tydligt att det snarare var misstänkta kinesiska eller möjligen ryska spiondrönare som Pentagon hade för ögonen – inte de flygande tefat eller gröna marsvarelser som många förknippar med begreppet ufo.

"Inga vingar, ingen panel"

Så sent som i december 2017 erkände Pentagon att ett annat mångmiljonprogram kallat AATIP som undersökte ufo-observationer fanns mellan 2007 och 2012. En av dess chefer, Lue Elizondo, medverkade i samma CBS-intervju som Ryan Graves där han berättade om vad han hade sett.

Frågan är om den stundande ufo-rapporten kan kasta ljus över hans observationer. Den lär för övrigt inte bli den enda. Försvarsdepartementets tillsynsmyndighet beslutade för två veckor sedan att Pentagons hantering av just ufo-rapporter ska granskas och utvärderas, rapporterar CNN.

Termen ufo (unidentified flying object, på svenska oidentifierat flygande föremål) infördes av USA:s försvar på 1950-talet, för att kunna behandla de många vittnesmål som fanns om mystiska himlafenomen.

När ufo-observationer utreds kommer man ofta fram till att minst 80 procent av händelserna har en enkel förklaring, som fåglar, moln eller flygplan. Men för upp till var femte observation hittas ingen rimlig förklaring.

Fler termer används för att beskriva fenomenet, bland dem aav (anomalous aerial vehicles, på svenska ungefär avvikande luftburna farkoster) samt uap (unidentified aerial phenomena, på svenska oidentifierat luftburet fenomen).

Många spekulationer om ufons ursprung har florerat, till de mest populära förklaringarna hör att föremålen skulle vara utomjordiska flygfarkoster.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning