Uefa utreder turkiska spelarnas honnör och hyllningar till armén

Cenk Tosun (höger) och hans lagkamrater i Turkiet kan ha gjort sig skyldiga till regelbrott när de firade sitt mål mot Albanien. Arkivbild. Bild: AP Photo

Det turkiska landslaget i fotboll kan räkna med att utredas av Uefa efter Cenk Tosuns kontroversiella målfirande i EM-kvalet mot Albanien. Detta bekräftar det europeiska fotbollsförbundets talesperson Philip Townsend.

Det var efter Everton-anfallaren Cenk Tosuns sena mål, som blev matchens enda, som de turkiska spelarna ställde sig på led och lyfte handen mot pannan som en honnör. Detta för att visa sitt stöd för landets soldater efter förra veckans invasion i norra Syrien.

"För vår nation, speciellt till de som riskerar sina liv för vår nation", skrev Tosun på Instagram.

Tillsammans med hela staben runt landslaget poserade det turkiska landslaget ännu en gång på bild med samma gest i omklädningsrummet efter matchen, vilket det turkiska fotbollsförbundet sedan publicerade på sitt officiella Instagram-konto.

"I slutet av vägen ligger mästerskapet, efter sju matcher fortsätter vi att leda grupp H i kvalet till EM. Vi tillägnar denna vinst till alla våra tappra soldater", skrev förbundet.

Uefas disciplinära regelverk förbjuder spelare att med gester och ord sprida politiska och religiösa budskap som kan uppfattas som provocerande på fotbollsplanen.

– Jag försäkrar att vi kommer utreda situationen, säger det europeiska fotbollsförbundets talesperson Philip Townsend enligt BBC.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning