Medaljören i junior-VM blev också medaljör i junior-EM – ryggproblem stoppade Illukka

Helena Leveelahti, silvermedaljör i U20-VM 2018, öppnade Finlands medaljkonto i U23-EM Bild: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Helena Leveelahti var en ung doldis innan hon skrällde till med silvermedaljen i U20-VM 2018. Efter några magra år är hon tillbaka i strålkastarljuset – med ett nytt silver, nu i U23-EM.

Man ska vara bäst då det gäller som mest. Och det är precis det vad Helena Leveelahti är. Hon gjorde säsongens överlägset bästa tävling i finalen i U23-EM i Tallinn, satte nytt personligt rekord och avslutade kvällen som silvermedaljör.

Leveelahti blev känd för den stora publiken med jätteskrällen i U20-VM i Tammerfors 2018 då en nästan två meters rekordförbättring i finalen belönades med silvermedalj, då med resultatet 56,80. Efter det kom hon inte upp till 55 meter förrän i juni i år. 55-meterslinjen spökade för Leveelahti ännu i kvalet men en finalplats i Tallinn blev det ändå.

Och väl där lossnade det. Tre av sex kast över 55 meter med en båge på 57,09 som längsta kast. Guldet gick till överlägsna Jorinde van Klinken på 63,02 meter.

Finlands medaljsvit i U23-EM fortsätter.

Illukka löpte inte i finalen

Sprintern Riku Illukka övertygade i försöken med utmärkta tiden 10,26. Men i finalen ställde han inte upp.

Orsaken till Illukkas frånvaro är ryggproblem, meddelar Friidrottsförbundet.

Guldet på 100 meter gick till britten Jeremiah Azu på 10,25.

Illukkas sprinterkollega Samuel Purola visade å sin sida tecken på god form i försöken på 200 meter där hon var en av fyra löpare som noterades för en tid under 21 sekunder. Purola tangerade säsongens nästbästa tid 20,99. Hans säsongsbästa är två tiondelar snabbare.

Sex blåvita spjutkastare till final

Spjutkastningsnationen Finland kan vara stolt efter kvalen i U23-EM i Tallinn. Alla sex finländare tog sig nämligen till söndagens final. Mest imponerande var Topias Laine som vann kvalet med en båge på 80,67 – över tre meter bättre än kvalets tvåa.

Teemu Narvi var femma och Aleksi Yli-Mannila elva i kvalet.

Elina Kinnunens, Julia Valtanens och Roosa Ylönens längsta bågar mätte mellan 53,73-52,28 meter och trion platsade på sjätte-, åttonde- och elfteplatser i kvalet.

– Fint att alla gick till final. Det skapar bra sammanhållning, säger Kinnunen.

Esbo IF:s stavhoppare Saga Andersson är också finalklar. Hon klarade 420 på andra försöket vilket räckte till avancemang.

– Jag tror att 440 räcker för medalj. Det verkar jämnt. Det kan bero på om man klarar någon höjd på första, andra eller tredje försöket, funderar Andersson.

HIFK-damer i form

På 400 meter häck tog sig medaljfavoriten Viivi Lehikoinen enkelt till final. HIFK-damen tog en tidig ledning som höll hela banvarvet. Den sista hundringen kunde Lehikoinen sakta ned men trots det blev sluttiden 56,37.

Föreningskompisen Nea Mattila förbättrade sitt personbästa med nio hundradelar till 57,41. 56,89 hade krävts för final.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning