U20-EM: Vanninen ångar på mot överlägset guld i sjukampen

Saga Vanninen. Bild: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

18-åriga sjukampslöftet Saga Vanninen har inlett U20-EM i förstummande stil. Efter den första tävlingsdagen har hon ett försprång på klara 178 poäng.

Tampereen Pyrintös talang Saga Vanninen krossade allt motstånd under sjukampens första dag i U20-EM i Tallinn. 18-åringen var bäst på 100 meter häck och i kula – med nytt mästerskapsbästa – och tvåa respektive trea i höjd respektive på 200 meter.

Vanninen förbättrade sitt personliga rekord med två hela tiondelar på häcken och med fyra centimeter i kula. Efter första dagen har hon samlat in 3 751 poäng. Skillnaden ner till tvåan, nederländaren Sofie Dokter är övertygande 178 poäng. Neea Käyhkö är åtta (3 288 poäng).

6 000-poängsgränsen i sikte

Vanninen gjorde sig känd för den stora publiken i Kalevaspelen i fjol där hon som bara 17-åring tog FM-silver bakom föreningskompisen Maria Huntington. I Kalevaspelen satte Vanninen personligt rekord i alla fyra grenar under öppningsdagen och avslutade sedan sin sjukamp med rekord på 800 meter.

Rekordslakten resulterade i finländska juniorrekord både i 17- och 19-årsklassen.

Och 19-årsklassens nationsrekord ser ut att bli krossat också i Tallinn. I sin rekordkamp i Åbo i fjol hoppade Vanninen under den andra tävlingsdagen 5,76 meter längd och kastade en spjutbåge på 39,45. I år har Vanninen satt PB i bägge grenar: 6,17 respektive 48,88.

Vanninens personbästa i sjukamp är 5 861 poäng och om allt går enligt plan kommer hon att bli medlem i 6 000-poängsklubben, som nionde finländare, på fredag. I Kalevaspelen i fjol hade Vanninen förtjänat 3 685 poäng efter den första dagen.

Edit: I en tidigare version av artikeln fattades resultaten på det sista 200-metersheatet och därmed var poängskillnaden mellan Vanninen och tvåan fel.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning