Frankrikes premiärminister möttes av burop vid tyst minut

Manuel Valls (mitten) under tysta minuten i Nice. Bild: OLIVIER ANRIGO

Frankrikes premiärminister Manuel Valls möttes av buanden i samband med den tysta minut som hölls klockan ett för att hedra dem som dödades i terrordådet i Nice.

Frankrikes president François Hollande sammankallade landets försvars- och säkerhetsråd för att diskutera attacken och vad man kunde göra för att stoppa liknande dåd i framtiden.

– Avgå Valls, hördes en kvinna skrika när Valls lämnade Promenade des Anglais.

Det var på den platsen som 84 personer miste livet när en attentatsman under en två klometer lång vansinnesfärd medvetet mejade ner hundratals med en lastbil.

Den blodiga attacken var det tredje terrorattentatet som har inträffat i Frankrike på 18 månader och oppositionspolitiker har kritiserat regeringen för att inte göra tillräckligt för att stoppa blodbaden. Bland dem finns förre presidenten och oppositionsledaren Nicolas Sarkozy, som sade att "allt som borde ha gjorts de senaste 18 månaderna, har inte gjorts".

Inrikesminister Bernard Cazenueve kallade på måndagen Sarkozys utspel för "skamligt" och sade att han var chockad över att "vissa medlemmar i den politiska klassen inte respekterar sorgeperioden" på tre dagar.

Det finns ännu inga bevis som knyter attentatsmannen i Nice, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, till terrorrörelsen Islamiska staten (IS) eller andra terrornätverk, säger inrikesminister Cazeneuve.

– Vi kan inte utesluta att en obalanserad och väldigt våldsam individ har gått igenom en snabb radikalisering och utfört detta avskyvärda brott, säger Cazeneuve till radiostationen RTL.

Långsam identifiering

Bouhlel hade ett straffregister men han var inte bekant sedan tidigare för underrättelsetjänsten.

IS har i sina propagandaorgan hävdat att en av dess "soldater" utfört dådet i Nice som svar på terrorrörelsens uppmaningar att attackera länder som deltar i den USA-ledda alliansens flyganfall mot IS i Syrien och Irak.

Enligt åklagare har hittills 52 av offren officiellt identifierats. Det innebär en fortsatt oviss väntan för många anhöriga. Myndigheterna försöker undvika de misstag som gjordes i samband med identifieringen av offren för attackerna i Paris i november förra året.

Bland dödsoffren finns minst tio barn. 85 personer vårdas på sjukhus, 18 av dem är i kritiskt tillstånd.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning