Tyskt ja till omstridd gasledning

Den omstridda gasledningen Nord Stream 2, som har ryska Gazprom som huvudägare, har fått tillstånd att anlägga och driva ledningen inom tysk territorialvatten.

Enligt företaget är det "en viktig milstolpe" för tillståndsförfarandet om att bedriva verksamhet i den tyska ekonomiska zonen.

I Danmark har dock ledningen stött på patrull. En ny dansk lag har gjort att företaget har börjat undersöka olika sträckningsalternativ i danskt territorialvatten, skriver Nord Stream i ett pressmeddelande.

Bild: HBL-arkiv

Det var i november i fjol som det danska folketinget antog en lag som gör det möjligt att sätta stopp för ledningen av säkerhets- eller utrikespolitiska skäl. Även om nya sträckor undersöks avser Nordstream att fullfölja den befintliga tillståndsansökan med den tidigare planerade sträckningen i Danmark.

Läs också:

Nya EU-regler kan slå mot Nord Stream

Rysk gas gagnar alla, försäkrar Nord Stream

Slumrande toner kring Nord Stream 2

Danmark lagstiftar mot Nord Stream 2

Nord Stream 2

Omstritt projekt

En rörledning mellan Ryssland och Tyskland är ungefär 1 200 kilometer lång.

Nord Stream 2 kommer, när den är klar, att ha kapacitet att transportera 55 miljarder kubikmeter gas per år.

Nord Stream 1 består av två parallella rör som togs i användning 2011 och 2012. Ledningens kapacitet utnyttjas till cirka fyra femtedelar.

Går allt planenligt är Nord Stream 2 klart att tas i användning 2020.

Bakom Nord Stream två står ryska Gazprom som ägare, medan de europeiska energibolagen Shell, Uniper, OMV, Engie och Wintershall är med och finansierar projektet.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03