Tyskt aphus brann – bara gorillorna överlevde

Fyrverkeripjäser kan ha orsakat branden. Bild: Alexander Forstreuter/TT-AP

En brand på ett zoo i tyska Krefeld har ödelagt djurparkens aphus, skriver tyska medier. Ett 30-tal djur dog i branden. Bara gorillorna, som bodde i ett eget hägn, klarade sig undan lågorna.

"Våra värsta farhågor har besannats", skriver djurparken på Facebook. I inlägget beskrivs händelsen som en "obegriplig tragedi" som chockat alla anställda.

Branden startade omkring klockan ett på nyårsnatten. Hur är fortfarande oklart, men enligt räddningstjänsten kan den ha orsakats av fyrverkerier, rapporterar public servicekanalen WDR.

Aphuset på Krefeld zoo öppnade redan 1975 och har sedan dess varit hem för människoapor som orangutanger och schimpanser, men även mindre apor, guldharar och fåglar. Beskedet om branden har fått många att höra av sig till djurparken och erbjuda sin hjälp.

"Vi är fortfarande i chock och hoppas ni har förståelse för att vi inte med rak arm kan säga om och vilken hjälp vi behöver", skriver Krefeld zoo på Facebook.

Med anledning av branden kommer djurparken att hålla stängt nyårsdagen. Det är oklart när den kan öppna igen.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning