Tysklands superstjärna tillbaka mot Sverige

Dzsenifer Marozsan. Bild: Attila Kisbenedek/AP

Sverige har inte vunnit mot Tyskland på de elva senaste mästerskapsmötena. På lördag, i VM-kvartsfinalen i Rennes, får det svenska laget en ny chans. Oturligt för Sverige: Tysklands superstjärna är tillbaka.

Det har spelats många klassiska mästerskapsmatcher mellan Sverige och Tyskland. För svensk del är problemet att det sällan har slutat med seger.

På 14 möten i mästerskap har Sverige bara vunnit två, i VM-bronsmatchen 1991 och i gruppspelet under VM 1995. Sedan blev det tio raka svenska förluster innan lagen spelade 0–0 i gruppspelet i EM för två år sedan.

Fyra finalförluster

Särskilt mycket svider nog de fyra tillfällena då Tyskland har snuvat Sverige på mästerskapsguld genom finalsegrar: EM 1995, EM 2001, VM 2003 och OS 2016.

Det svenska landslaget reser nu tillbaka mot Roazhon Park i Rennes, där Chile besegrades i premiären, för ännu ett försök till revansch mot Tyskland.

Men tyskorna har inte bara ett mentalt övertag på Sverige, de har nu också sin bästa spelare tillgänglig.

Bröt en tå

Lyonstjärnan Dzsenifer Marozsán bröt en tå i vänsterfoten VM-premiären mot Kina, och det var ett tag osäkert om hon skulle kunna spela mer i turneringen. Men hon var aktuell att hoppa in redan i åttondelsfinalen mot Nigeria, om det hade behövts, och nu säger förbundskaptenen Martina Voss-Tecklenburg att mittfältaren är spelklar.

– Hon kommer att spela i kvartsfinalen, säger hon enligt Osnarbrücker Zeitung.

Själv säger Dzsenifer Marozsán att hon fortfarande har ont i tån, men att det är hanterbart:

– Jag har en högerfot och den fungerar felfritt, så jag kan sparka bollen med den.

– Jag sade till tränaren (inför Nigeria) att jag kunde spela, men det var naturligtvis bra att de inte behövde använda mig. Det underlättar läkningen.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning