Tyskland vill bötfälla vaccinskolkande föräldrar

Säkert. Vaccinet mot mässling ger ett säkert skydd mot sjukdomen.Bild: Mostphotos/Folmer

Tyska föräldrar som medvetet låter bli att vaccinera sina barn kan i framtiden få betala upp till 2 500 euro i böter. Det rapporterar BBC.

Det är den tyska hälsoministern Herman Gröhe som säger att det är nödvändigt att stoppa spridningen av mässling. Förutom böter för vaccinskolkande föräldrar kan det bli obligatoriskt för daghemspersonal att anmäla föräldrar som låter bli att vaccinera sina barn.

Lagstiftningen är emellertid inte okontroversiell och det tyska parlamentets överhus har sagt att den kan stå i konflikt med lagar om dataskydd.

Mässlingen är ändå en allvarlig sjukdom, med allvarliga följdsjukdomar, och den ökar i Tyskland. Fram till mitten av april hade hela 410 fall av mässling registrerats – att jämföra med 325 för hela fjolåret. Nyligen dog en 37-årig kvinna, mamma till tre barn, av mässling i staden Essen.

– Fortsatta mässlingsrelaterade dödsfall kan inte lämna någon likgiltig, har Gröhe sagt i tyska medier.

Den senaste veckan har också ett vaccinrelaterat rättsfall fått uppmärksamhet i Tyskland. En domstol har bestämt att en frånskild pappa har rätt att insistera på att hans barn vaccineras – trots att barnet alltså lever med sin mamma.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33