Tyskland varnar Ryssland efter parkmord

Polis eskorterar den man som misstänks ha utfört ett beställningsmord i en park i Berlin sommaren 2019. Arkivbild. Bild: Sebastian Gollnow/TT-AP

Tyska åklagare anklagar Ryssland för att ha beställt ett mord på en georgisk man i Berlin förra sommaren.En 55-årig man står åtalad för beställningsmordet, som lett till hot om tyska sanktioner gentemot Ryssland.

"På ett okänt datum före den 18 juli 2019 fick den åtalade en order från den ryska centralregeringens myndigheter om att likvidera den georgiska medborgaren med tjetjenskt ursprung", skriver den federala åklagaren i ett uttalande enligt nyhetsbyrån AFP.

40-årige Zelimchan Changosjvili sköts i huvudet mitt på dagen i Kleiner Tiergarten i centrala Berlin.

Tyskland ser allvarligt på händelsen och hotar Ryssland med sanktioner. Tyska utrikesdepartementet har kallat upp Rysslands ambassadör i huvudstaden, Sergej Netjajev.

– Regeringen förbehåller sig rätten att vidta ytterligare åtgärder, säger Tysklands utrikesminister Heiko Maas enligt AFP.

Utvisades

Ambassadör Netjajev säger på torsdagen att anklagelserna är ogrundade och att Moskva kommer att agera om Berlin vidtar ytterligare åtgärder, rapporterar ryska nyhetsbyrån Interfax.

Redan i fjol utvisade Berlin två ryska diplomater med anledning av mordet. Som svar kastade Ryssland ut två tyska diplomater.

Changosjvili ska tidigare ha fört befäl över tjetjenska rebeller som stred mot ryska regeringssoldater. När han sökte asyl i Tyskland sade han att ryska myndigheter skulle se till att han blev mördad om han återvände till Ryssland.

Flydde på cykel

Efter mordet på Changosjvili flydde gärningsmannen på cykel, men kunde senare gripas. 55-åringen hade ryska identitetshandlingar, men visade sig senare vara en kazak som 2013 anklagades för ett mord på en rysk affärsman i Moskva. Även det mordet utfördes av en man på cykel.

Changosjvilis bror, som fått asyl i Sverige, har tidigare sagt till Dagens Nyheter att han tror sig stå "näst på tur".

En talesperson för Rysslands president Vladimir Putin har tidigare avfärdat misstankarna.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning