Tyskland upplöser högerextremt specialkompani

Specialförbandet KSK övar i staden Calw i sydvästra Tyskland. Arkivbild. Bild: Thomas Kienzle/TT-AP

Nazisthälsningar och vit makt-musik. Försvunna sprängmedel. Vapenbrott. Nu upplöser Tyskland delar av specialförbandet KSK och omstrukturerar resten.

Efter upprepade rapporter om högerextrema sympatier i den tyska försvarsmaktens specialförband KSK tillsatte försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer en arbetsgrupp för att granska frågan.

När utredningen på tisdagen presenterade sina resultat blev domen hård. Specialförbandet "kan inte fortsätta existera i sin nuvarande form", slår arbetsgruppen fast.

Enligt Kramp-Karrenbauer har KSK utvecklats till att bli "delvis oberoende" från försvarsmakten Bundeswehrs kommandostruktur och präglas av en "giftig ledarskapskultur".

– Ingen som visar sig vara högerextremist har någon plats i Bundeswehr och måste gå, säger hon till public service-kanalen SR3.

Kompani ska upplösas

Ett av KSK:s fyra kommandokompanier – det som anses ha störst problem med antidemokratiska strömningar – ska nu upplösas. Resterande delar ska omstruktureras, och innan reformerna trätt i kraft kommer specialförbandet inte att tillåtas utföra uppdrag eller delta i övningar.

Arbetsgruppen rapporterar om flera för KSK besvärande händelser.

Bland annat ska 48 000 patroner skarpladdad ammunition och 62 kilo sprängmedel försvunnit från förbandet.

I april 2017 avtackades ett KSK-befäl med en fest där deltagarna påstås ha gjort Hitlerhälsningar, spelat vit makt-musik och kastat grishuvuden.

Och så sent som i maj inleddes en utredning mot en KSK-soldat känd för extrema åsikter sedan denne visat sig ha vapen och sprängämnen i sitt hem i Sachsen.

Hemlighetsfullt elitförband

Specialförbandet KSK – eller Kommando Spezialkräfte – inrättades 1996 och fokuserar på antiterrorinsatser och gisslanfritagning i högriskområden.

Som elitförband världen över omgärdas det av ett stort mått hemlighetsmakeri. Exempelvis är det känt att KSK tjänstgjort i Afghanistan och på Balkan, men inte vilka uppdrag styrkan utfört.

Enligt tidningen Die Welt kommer omkring 70 av förbandets runt 1 400 soldater att beröras när kompaniet läggs ned.

Högerextrema terrordåd

Försvarsminister Kramp-Karrenbauers besked om KSK följer på ett år då Tyskland skakats av flera högerextrema terrordåd.

I februari sköt en högerextremist ihjäl nio personer med invandrarbakgrund i Hanau, och i oktober i fjol dödades två personer i ett antisemitiskt dåd i Halle. Förra sommaren mördades lokalpolitikern Walter Lübcke, som tagit ställning för flyktingars rättigheter, av en 46-årig nazist.

Inrikesminister Horst Seehofer har beskrivit högerextremismen som "det största hotet mot demokratin i Tyskland" och lovat hårdare motåtgärder från myndigheterna.

Enligt den tyska militära underrättelsen MAD tjänstgör omkring 600 soldater med högerextrema sympatier i landets väpnade styrkor. 20 av dessa, vilket innebär en kraftig överrepresentation, tillhör specialförbandet KSK.

2018 beordrade den dåvarande försvarsministern Ursula von der Leyen, i dag EU-kommissionens ordförande, försvarsmakten att rensa ut allt som påminde om nazisttidens armé Wehrmacht, sedan det avslöjats att krigsföremål från andra världskriget prydde en av dess förläggningar.

Samtidigt beordrades försvarsmakten att döpa om förläggningar som uppkallats efter befälhavare med kopplingar till andra världskriget.

Tidigare i juni beslutade den tyska regeringen att föreslå regler som ska göra det enklare att avskeda soldater med högerextrema sympatier.

Källor: Reuters, Deutsche Welle

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning