Tyskland satsar mot konst som stals av nazister – 600 000 konstverk uppskattas ha konfiskerats under kriget

Ett stilleben av den nederländske konstnären Jan van Huysum återlämnades i somras efter att ha stulits av tyska trupper under andra världskriget. Arkivbild. Bild: Gregorio Borgia/AP-TT

Nazityskland uppskattas ha konfiskerat omkring 600 000 konstverk under kriget.

I Tyskland ska det bli lättare att återbörda konst som stals av nazisterna under andra världskriget. Ett nytt särskilt kontor i Berlin ska underlätta för ursprungliga ägare och arvingar att ta sig igenom den ofta snåriga byråkratin i återlämningsprocessen, skriver konsthandlarsajten Artnet.

Arbetet ska ledas av en framstående konsthistoriker och projektet finansieras av Tysklands kulturdepartement.

"De som har upplevt ofattbart lidande i händerna på tyskar, antingen själva eller i tidigare generationer, ska inte möta byråkratiska hinder", säger landets kulturminister Monika Grütters i ett uttalande.

Enligt uppskattningar konfiskerades omkring 600 000 konstverk av Nazityskland under kriget. En sjättedel av dem saknas fortfarande, och endast en bråkdel av de konstverk som identifierats som plundrade har återbördats till sina rättmätiga ägare, enligt Artnet.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning