Tyskland satsar 100 miljoner euro på insekter

Bin kan få det bättre i Tyskland. Bild: Lehtikuva-AFP/Sylvain Thomas

Tyskland planerar en lag om skydd för insekter för att kraftigt få ner användningen av bekämpningsmedel och satsa miljoner euro på forskning, meddelar landets miljöminister Svenja Schulze.

Planen ska ha en budget på 100 miljoner euro varav 2,5 miljoner ska gå till forskning.

Svenja Schulze vill också se ett totalt förbud för det kontroversiella bekämpningsmedlet glyfosat till 2023.

Den socialdemokratiska ministern kan få svårt att få sin plan godkänd av koalitionskollegorna i kristdemokratiska CDU, som traditionellt står nära bönderna. Men så sent som i förra veckan skrev 1,75 miljoner människor i den välmående delstaten Bayern under för en folkomröstning för att rädda bin genom organiskt lantbruk, mer grönytor och ökade förbud mot bekämpningsmedel.

– Vi skulle inte bara rädda ekoxar och humlor, utan framför allt oss själva, genom att skydda insekter, säger Schulze.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54