Tyskland öppnar försiktigt: Förbi första fasen

Tysklands förbundskansler Angela Merkel bedömer att första fasen av coronaepidemin är över för Tysklands del, men "vägen framåt är fortsatt lång". Bild: Michael Sohn/TT-AP

Tysklands regering har kommit överens med delstaterna om att lätta på flera av de nu gällande coronarestriktionerna.

– Vi befinner oss i ett läge där vårt mål att begränsa spridandet av viruset har uppnåtts och vi har lyckats skydda vårt sjukvårdssystem, så vi har haft möjlighet att diskutera och ge klartecken för vissa lättnader, sade förbundskansler Angela Merkel efter sitt telefonmöte med företrädare för delstaterna.

Merkel konstaterade också att Tyskland nu var förbi första fasen i epidemin, men att vägen framåt är fortsatt lång.

Besök av en person

Hon förklarade samtidigt att begränsningarna i att träffa andra människor – så kallad social distansering – kommer att fortsätta gälla till den 5 juni. Men de nuvarande begränsningarna mjukas upp något.

Exempelvis kommer personer från två olika hushåll att kunna träffas och äldre personer kommer att kunna ta emot besök av en person.

Vissa butiker kan öppna om hygienåtgärder vidtas. Fortfarande gäller regeln att hålla en och en halv meters distans till andra människor samt att bära ansiktsmask när man färdas i kollektivtrafiken.

I tisdags gick Bayerns regionale regeringschef Markus Söder ut med att restauranger kommer att få öppna i delstaten i mitten av maj och hotell från och med den 30 maj.

Demonstrationer

Tyskland började lätta på restriktionerna för två veckor sedan, bland annat genom att ge grönt ljus till att öppna mindre butiker, religiösa institutioner, lekparker, museer och djurparker.

Omkring 7 000 personer har avlidit i covid-19 i Tyskland sedan utbrottets början, och 165 000 personer har bekräftats smittade med viruset.

Demonstrationer mot nedstängningen av landet hölls i flera städer i Tyskland under förra helgen. En ny politisk rörelse, Widerstand 2020 (Motstånd 2020), påstår sig ha fler än 100 000 medlemmar.

En butiksanställd tar emot en kund i en mindre butik i Essen i västra Tyskland den 20 april. Mindre butiker har sedan tidigare tillåtits att hålla öppet. Bild: Martin Meissner/TT-AP

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning