Tyskland och Italien planerar avtal om migranter

Italiens inrikesminister Matteo Salvini (till vänster) och hans tyske kollega Horst Seehofer (till höger) i Innsbruck i Österrike. Bild: AFP-Lehtikuva/Barbara Gindl

Tysklands inrikesminister Horst Seehofer och hans italienske kollega Matteo Salvini planerar att ett bilateralt migrantavtal ska vara på plats till månadsskiftet juli-augusti, rapporterar Süddeutsche Zeitung.

Horst Seehofer och Matteo Salvini träffades i österrikiska Innsbruck i onsdags kväll inför torsdagens EU-inrikesministermöte, och diskuterade då den framtida överenskommelsen. Överenskommelsen går bland annat ut på att asylsökande som tidigare registrerats i Italien ska skickas tillbaka dit om de tar sig till Tyskland, rapporterar Süddeutsche Zeitung.

Salvini, som leder det främlingsfientliga partiet Lega, kräver å sin sida att EU skyddar sin yttergräns, och betonar att Italien inte tänker ta tillbaka en enda person innan så är fallet.

Stämningen var "väldigt lösningsorienterad", säger Seehofer om mötet, som följer på en uppgörelse mellan de tyska regeringspartierna om att få till återvändaravtal med andra EU-länder för att minska invandringen till Tyskland. Han hade tidigare hotat med att både avgå och stänga Tysklands gränser om inte förbundskansler Angela Merkel skulle gå honom till mötes.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning