Tyskland: Fullt stöd för Andrea Nahles som ny SPD-ledare

Partitoppen i tyska Socialdemokraterna har enhälligt gett sitt stöd för Andrea Nahles som efterträdare till Martin Schulz som partiledare för SPD. Schulz avgår med omedelbar verkan efter beskedet, rapporterar flera medier.

Nu är det partikongressen som ska fatta beslut. Inför mötet med presidiet och partistyrelsen bredde oenigheten kring den tänkta efterträdaren Andrea Nahles ut sig, rapporterade tyska medier. Men vid 19-tiden kom beskedet att Nahles får fullt stöd av partiledningen att leda SPD.

Större chanser

SPD-ordföranden Martin Schulz, som nyligen tillkännagav sina planer på att lämna partiledarposten, hoppas att utsikterna för en stor koalition med Merkels kristdemokrater förbättras om Nahles tar över. Den 47-åriga gruppledaren anses av många bedömare ha större chanser att få med sig partimedlemmarna inför den omröstning som ska avgöra om det blir någon ny koalition med socialdemokrater och kristdemokrater.

Röster har dock höjts om att ledarbytet är odemokratiskt, och att fler kandidater borde ges möjligheten att ställa upp. En av dem som visat intresse för ordförandeposten är Flensburgs borgmästare Simone Lange, som något oväntat utmanat Nahles.

Kongressen beslutar

Andra, däribland Berlins borgmästare Michael Müller, har betonat att det inte handlat om att stoppa Nahles, utan om att någon av partiets sex viceordföranden borde ta över till dess att en ny ledare kan väljas stadgeenligt på en kongress.

Men kongressen får möjlighet att ta ställning till om Nahles ska ta över partiledarposten den 22 april.

Fakta

Andrea Nahles

Gruppledare i förbundsdagen för Socialdemokraterna (SPD) sedan september 2017. Har väntats efterträda Martin Schulz som partiledare för SPD – hon blir sådana fall partiets första kvinnliga ordförande.

Född 1970 i Mendig i västra Tyskland, mellan Köln och Frankfurt. Masterexamen i litteraturvetenskap med inriktning mot germanistik.

Ordförande för Socialdemokraternas ungdomsförbund Jusos 1995–1999. Ledamot i förbundsdagen 1998–2002 samt sedan 2005.

2007–2009 var Nahles riksdagsgruppens talesperson i arbetsmarknads- och socialpolitiska frågor. 2009–2013 hade hon rollen som generalsekreterare.

2013 blev Nahles arbetsmarknads- och socialminister i regeringen Merkel III, en post hon hade till 2017.

Nahles anses tillhöra partiets vänsterfalang.

Källa: SPD

SPD:s omkring en halv miljon medlemmar har fram till den 2 mars på sig att rösta om det koalitionsfördrag som förhandlats fram mellan partierna CDU, CSU och SPD. Blir det nej väntar sannolikt ett nyval.

Andrea Nahles (till höger) är sannolik efterträdare till Martin Schulz som nyligen meddelade att han lämnar partiledarposten i tyska SPD. Bild: Lehtikuva/AFP/Britta Pedersen

Vägen till regering

Tysklands ledande partier CDU (lett av Angela Merkel), CSU (lett av Horst Seehofer) och SPD (lett av Martin Schulz) har enats om ett koalitionsfördrag som ska ligga till grund för ett regeringssamarbete den kommande mandatperioden.

Alla tre partier gjorde dåligt ifrån sig i höstens parlamentsval. Vinnaren var i stället högerpopulistiska och främlingsfientliga Alternativ för Tyskland (AFD), som kammade hem nära 13 procent av rösterna.

Först försökte kristdemokraten Merkel bilda regering med liberala FDP och miljöpartiet De gröna. Efter en månads segdragna samtal kastade liberalerna in handduken och Merkel vände sig till socialdemokratiska SPD, som suttit i regering med Merkels kristdemokratiska union den senaste mandatperioden. Schulz hade tidigare kategoriskt avvisat tanken på att sätta sig i en Merkelledd regering, men helomvände och inledde ett intensivt övertalningsarbete i de egna leden.

När CDU, CSU och SPD nu enats om en uppgörelse återstår ett hinder innan en ny tysk regering kan komma på plats: SPD:s 440 000 medlemmar ska få säga sitt om "groko", som den stora koalitionen kallas i Tyskland. Utgången i en sådan omröstning är långt ifrån självklar – både ungdomsförbundet och delar av partiets vänsterflygel är starkt kritiska mot tanken på ett nytt samarbete och kräver i stället att SPD går i opposition.

Läs också: Irma Swahn – De tyska socialdemokraterna i kris – angår det oss?