Tyskland ett steg närmare invandringslag

Tysklands inrikesminister Horst Seehofer. Bild: TT/AP/Kay Nietfeld

Tysklands regering vill göra det enklare för utbildad arbetskraft att ta sig till landet för att jobba. Men planerna på en ny invandringslag är en het potatis i den politiska debatten.

Fakta:

Ska styra arbetskraftsinvandringen

Lagen gäller kvalificerade arbetskraftsinvandrare från länder utanför EU och är tänkt att på ett mer effektivt sätt reglera möjligheten för dessa att komma till Tyskland och jobba. Tanken är att arbetskraftsinvandringen ska styras av näringslivets behov.

Flyktingar berörs i nuläget inte. Socialdemokraterna (SPD), som sitter i regeringen tillsammans med Angela Merkels kristdemokratiska union, vill dock se förbättrade möjligheter för asylsökande att byta spår och i stället ansöka om att få stanna i landet som arbetskraftsinvandrare.

Källa: Süddeutsche Zeitung

I juli var den tyska förbundskanslern Angela Merkels regeringskoalition nära att kollapsa efter ett infekterat bråk om asyl- och migrationspolitiken. Nu ser Tyskland ut att vara ett steg närmare en lag som ska reglera arbetskraftsinvandringen.

Den planerade lagen ska avhjälpa bristen på kvalificerad arbetskraft i landet, vars näringsliv länge efterlyst bättre möjligheter för välutbildade människor utanför EU att komma till Tyskland och arbeta. Enligt ett utkast som nyhetsbyrån Reuters har tagit del av ska företag i framtiden inte längre behöva ge företräde till tyskar och EU-medborgare framför arbetskraft från länder utanför EU.

Akademiker och personer med yrkesutbildning ska också få möjlighet att komma till Tyskland och söka jobb – utan att få tillgång till sociala förmåner – förutsatt att de uppfyller vissa kompetens- och språkkrav. Det är dock oklart om lagen kommer att reglera möjligheten för flyktingar och migranter att byta spår från asyl till arbetskraftsinvandring, något som efterfrågas av Socialdemokraterna.

Explosivt stoff

Invandringspolitiken är explosivt stoff i Tyskland, där högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD) i höstas valdes in i förbundsdagen med sitt anti-Merkel-budskap och högljudd kritik mot beslutet att släppa in nära en miljon människor i landet 2015.

Parallellt med diskussionerna om arbetskraftsinvandring pågår även förhandlingar mellan regeringen och länder i Sydeuropa om flyktingar och migranter. Den tyske inrikesministern Horst Seehofer vill skicka tillbaka personer som kommit till Tyskland efter att tidigare ha blivit registrerade i andra EU-länder, och i fredags kom uppgifter om att han lyckats övertala Grekland om detta.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03