Tyskland: Mer smittsamma mutationen upptäcktes redan i november

Doser av coronavaccin förbereds på en anläggning i Berlin, Tyskland. Arkivbild. Bild: Markus Schreiber/TT-AP

Den mutation av coronaviruset som först upptäcktes i Storbritannien fanns i Tyskland redan i november. Det uppger tyska myndigheter efter att de hittat virusvarianten i en patient som avled i landets norra delar.

"Analyser har sekvenserat varianten B1.1.7 av viruset i en person som insjuknade i november i år", skriver hälsoansvariga i delstaten Niedersachsen, där fallet upptäckts, i ett uttalande.

Delstaten förklarar fortsatt att denna variant är densamma som den variant som under den senaste tiden fått stor spridning i Storbritannien.

Personen som smittades med den muterade virusvarianten hade underliggande hälsoproblem och överlevde inte sjukdomsförloppet. Dennes fru, som även hon smittats med det muterade viruset, överlevde och är nu på bättringsvägen.

Paret tros ha smittats av sin dotter som i november anlände till Tyskland från Storbritannien där hon med stor sannolikhet smittats med det muterade viruset, uppger delstaten.

Tyskland har tidigare endast rapporterat ett enda fall med det muterade viruset, hos en kvinna som i mellandagarna ankom med ett flyg från London.

Brittiska myndigheter gick tidigare i december ut och varnade andra länder för att de upptäckt en muterad variant av coronaviruset som de misstänkte kunde vara mer smittsamt än andra varianter.

Fall av mutationen har sedan dess rapporterats i flera länder, däribland Finland, Sverige, Sydkorea och Jordanien.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning