Tyskland blickar vidare efter tuff sommar

Bild: Lehtikuva/Christof Stache

I kväll sparkar Nations League igång och för Tyskland är det en möjlighet att börja om på ny kula efter en turbulent sommar.Motståndet är dock tuffast tänkbara – världsmästaren Frankrike.

Trots segern mot Sverige i VM:s gruppspel blev det ett fiaskoartat världsmästerskap för mästaren från 2014. Tyskland slutade sist i gruppen och efter VM fortsatte problemen utanför planen. Arsenalspelaren Mesut Özil meddelade att han slutar i landslaget och anklagade det tyska fotbollsförbundet för rasism. Ett beslut han tog utan att ha pratat med Tysklands förbundskapten, Joachim Löw.

– Jag tror att allt är sagt om den saken. När en spelare offentliggör att han slutar på det sättet, då tar du inte ut honom i truppen åtta veckor senare, säger Löw enligt Sky Sports.

Mix av erfarenheter

Den tyske förbundskaptenen är säker på att Özil har gjort sitt i landslaget, och i stället blickas det framåt. I kväll spelas den första omgången av Nations League, och Tyskland möter världsmästaren Frankrike i vad som på pappret är kvällens hetaste match.

– Det är viktigt att vi gör några förändringar i laget. Vi har viktiga matcher framöver i Nations League, och vi förbereder laget för utmaningen. Med en bra mix av erfarenhet och ungdom, ska vi få den där känslan av absolut beslutsamhet. Laget kommer vara annorlunda, säger Löw enligt Uefa.

Kroos kritisk mot lagkamrat

Men det har knakat i fogarna även denna landslagssamling. Leroy Sané, som petades från VM-truppen, är tillbaka i laget. Men 22-åringen, som anses som en av världens största talanger, har haft det tufft under säsongen och har fått kritik, bland annat från landslagsspelaren Toni Kroos.

– Ibland får du känslan av Leroys kroppsspråk att han inte bryr sig om vi vinner eller förlorar. Han har allt som krävs för att bli en världsklasspelare, men ibland så behöver han bli tillsagd vad han ska göra, säger Kroos, enligt BBC.

Lagen är indelade i fyra divisioner med de tolv bästa nationerna i A.

A och B har tolv lag som är indelade i fyra trelagsgrupper. C och D har 15 lag som är indelade i en trelagsgrupp och tre fyrlagsgrupper. Hemma- och bortamöten spelas mellan lagen i respektive grupp mellan september och november vartannat år.

De fyra gruppvinnarna i A-divisionen spelar slutspel med semifinaler och brons- respektive finalmatch. Det första slutspelet går i juni 2019 i något av gruppsegrarnas hemländer.

Gruppvinnarna i division B, C och D flyttas upp en division medan jumbolagen i varje grupp i division A, B och C flyttas ner.

De 16 främsta lagen som inte är kvalificerat till EM 2020 får chansen att ta en av fyra EM-platser genom ett slutspel; semifinal och final.

Nations League-gruppspelet genomförs vartannat år på hösten. Det innebär att mästerskapskval, som brukar inledas i september efter ett mästerskapsslutspel, inleds först i mars året därpå. Det kommande EM-kvalet startar därmed inte förrän i mars 2019 och spelas klart under hösten.

Torsdagens matcher:

Kazakstan–Georgien

Tyskland–Frankrike

Tjeckien–Ukraina

Wales–Irland

Slovenien–Bulgarien

Norge–Cypern

Lettland–Andorra

Gibraltar–Makedonien

Armenien–Liechtenstein

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning