Tyskfransk tvekan inför nytt talibanstyre

Talibaner i närheten av Kabuls flygplats. Bild: Khwaja Tawfiq Sediqi/AP-TT

Talibanerna väntas att presentera vilka som ska styra Afghanistan inom kort.Men Tyskland och Frankrike är tveksamma till diplomatisk närvaro i Kabul.

Västländer och ledande EU-länder överväger nästa steg i kontakterna med det talibanstyrda Afghanistan.

Till skillnad från till exempel Ryssland och Kina, som behållit diplomatisk närvaro i Kabul, så har de flesta västländer stängt sina ambassader i staden.

Sent på torsdagen kom de första signalerna från Tysklands utrikesdepartement och den socialdemokratiske utrikesministern Heiko Maas:

– Vi vill se en inkluderande regering (i Kabul) som respekterar fundamentala rättigheter – även kvinnors. Afghanistan får inte åter bli en grogrund för internationell terrorism, sade han vid ett EU-möte i Slovenien.

Uppfylla krav

– Om dessa krav uppfylls, och säkerhetssituationen så tillåter, då är vi redo att återuppta den diplomatiska närvaron, fortsatte Maas.

Men Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian var mer tveksam om ett sådant beslut. Han hänvisade till rätten för afghaner att kunna lämna landet, att talibanerna tillåter att nödhjälp kommer fram till behövande samt respekt för mänskliga rättigheter.

Från brittiskt håll kommer hintar om att samarbete med talibanrörelsen kan bli nödvändigt. Utrikesminister Dominic Raab, som under dagen mött shejk Mohammed bin Abdulrahman al-Thani under ett besök i Doha, poängterar dock att Storbritannien inte har några "omedelbara" planer på att officiellt erkänna talibanstyret.

– Än så länge ser vi inte att talibanerna rör sig i den riktningen, sade Le Drian till franska tidningen Le Figaro.

Kvinnor demonstrerar

Spridda protester mot talibanstyret pågick i Afghanistan. I staden Herat demonstrerade en grupp kvinnor på torsdagen för sin rätt att arbeta och mot avsaknaden av kvinnor i landets nya styre, rapporterade AFP.

– Vi vill att talibanerna konsulterar oss. Vi ser inga kvinnor i deras samlingar och möten, sade Basira Taheri, en av arrangörerna.

Talibanerna väntas inom kort presentera vilka som ingår i landets nya styre.

Talespersonen Zabihullah Mujahid vill dock inte precisera en tidpunkt, men uppger att det rör sig om "några få dagar" innan styret kan vara på plats. Talibanernas högsta ledare Mawlawi Haibatullah Akhundzada tros få den största makten över ett styrande råd, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Talibanrörelsens ideologi kombinerar en extrem och fundamentalistisk tolkning av islam med den urgamla kulturella koden pashtunwali, döpt efter den etniska gruppen pashtuner som utgör talibanernas ryggrad.

Ordet taliban betyder ursprungligen student eller sökare på pashtunernas språk pashto.

Formellt föddes rörelsen 1994, men grunden lades tidigare i de pakistanska flyktingläger dit många afghaner flydde undan den sovjetiska invasionen 1979.

Efter Sovjetunionens nederlag och uttåg 1989 började krigsherrar, som med stöd från bland andra USA bekämpat invasionen, vända vapnen mot varandra.

Talibanerna lovade att ersätta kaoset med ordning. 1996 erövrade rörelsen huvudstaden Kabul. Den kontrollerade stora delar av landet fram till den USA-ledda invasionen 2001.

Talibanernas maktutövande då var konservativt, brutalt och godtyckligt. Musik förbjöds, avrättningar genomfördes inför publik och kvinnors frihet inskränktes kraftigt. Kvinnor förbjöds att röra sig fritt utanför hemmet och skolundervisning för flickor stoppades.

Den 15 augusti 2021 gick talibanerna återigen in i Afghanistans presidentpalats och återtog makten över landet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning