Tyskarna vinner inte allt – åtminstone inte i Helsinki Cup

Den här veckan är Helsingfors fullt av unga fotbollstalanger då Helsinki Cup sparkades i gång för fyrtioandra gången.

Juli månad och Helsinki Cup har blivit en sommartradition i inhemska fotbollskretsar, och delvis också internationellt. Turneringen som ordnas redan för det fyrtioandra året på raken syns starkt i huvudstadens gatubild under denna vecka då staden fylls av blivande fotbollsstjärnor i åldern 6–17.

Sedan Helsinki Cup fick sin början 1976 har turneringen vuxit till Europas tredje största juniorfotbollsturnering. I år har turneringen över 22 000 deltagare med 1 313 lag från 17 olika länder. Turneringens storlek och internationalitet är något som uppskattas stort bland turneringsdeltagarna.

I elvaåringarnas serie mötte Valtti FC från Botby i Helsingfors den tyska Sportfreunde Ippendorf från Bonn på Tölö bollplan under måndagsförmiddagen. Matchen slutade till slut 5–0 till Valttis fördel. Joonas Nordenswan satte takten med att sätta in 1–0-målet tidigt i första halvlek.

– Tyskarna var helt bra. Det var svårt att spela upp via mitten då de inte var så utspridda på plan, säger Nordenswan efter matchen.

Han var nöjd med det egna lagets prestation efter att de kammat hem en klar vinst. Nordenswan har spelat fotboll i tre år och deltar nu i sin andra Helsinki Cup. Turneringen hör till fotbollssommarens höjdpunkter.

– Det är roligt när så många olika lag från olika länder är med, säger Nordenswan som uppger den walesiska Gareth Bale som sin förebild.

Tyskarna ger sig inte

Också i det andra lägret rådde en avslappnad och positiv stämning, trots den färska förlusten.

Justus Eimermacher som är mittfältare i Sportfreunde Ippendorf vet ändå att laget kunde ha spelat bättre.

– Det var vår andra förlust i dag då vi också förlorade vår första match med 2–0. Vi måste göra några förändringar i vårt eget spel och börja göra mål, säger Eimermacher.

Turneringen är en speciell tillställning även för tyskarna då de inte är vana vid att delta i internationella turneringar, eller vid att spela utomlands.

– Det är roligt att få se hur bra lag det finns utanför Tyskland och speciellt hur bra de finska lagen är.

Tyskland har varit väldigt framgångsrikt under de senare åren då det tyska landslaget både är regerande världsmästare och färska vinnare av Confederations Cup.

I det tyska lägret råder ingen brist på humor och självförtroende trots två förluster. Laget planerar till och med fortfarande att vinna turneringen.

Inte bara fotboll

Enligt Helsinki Cups informatör Heikki Möttönen är turneringen i dag mycket mer än enbart en fotbollsturnering.

– Turneringen har vuxit varje år jag har varit med i verksamheten. Utöver fotbollen ordnas mycket annat program och i år har vi två större verksamhetscenter. Den ena finns i Kottby där Helsinki Cup har sina rötter, den andra i Tölö, säger Möttönen.

Matcher spelas på 90 olika fotbollsplaner runt hela staden så turneringen är lätt att följa med för den som vill delta i firandet. Möttönen tipsar om några intressanta lag som kan vara värda att kolla upp.

– De utländska lagen väcker alltid intresse och i år har vi lag från länder som till exempel Argentina, Indien, Portugal, Tanzania och USA. Brasilien har också varit med redan länge.

– I fjortonåringarnas serie finns det också ett engelskt lag som heter North England Elite, där bland andra Evertonspelaren Gareth Barrys son spelar. De stora klubbarna från huvudstadsregionen deltar också alltid med bra lag.

Matcherna blir tuffare under veckans gång. Slutspelen börjar på torsdag och finalerna spelas under lördag på Tölö bollplan.

Turneringens schema och de olika lagen går att följa via denna länk.

Helsinki Cup

Länder i årets Helsinki Cup

• Finland

• Brasilien

• Estland

• Sverige

• Ryssland

• Turkiet

• Storbritannien

• USA

• Argentina

• Tanzania

• Indien

• Vitryssland

• Schweiz

• Tyskland

• Portugal

• Lettland

• Island

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46