Tyska IS-anhängares barn tas hem

De två föräldralösa barnen har vistats i lägret al-Hol men ska sedan några dagar tillbaka befinna sig på ett sjukhus. Bild: Maya Alleruzzo/TT-AP

Tyskland kommer för första gången att ta hem barn till tyska IS-anhängare som befinner sig i läger i Syrien. Det rör sig om två föräldralösa flickor som är fyra respektive två år, enligt tidningen Süddeutsche Zeitung.

Båda har befunnit sig i flyktinglägret al-Hol i norra Syrien sedan mamman tros ha avlidit i striden om al-Baghuz i mars. För några dagar sedan ska de ha flyttats till ett sjukhus.

Läs också: "Svårt att inte ta hem mammorna från IS-lägret – kan stå Finland dyrt"

En advokat har på uppdrag av barnens släkt sedan april i år krävt att barnen får komma hem. Han har bland annat hänvisat till uppgifter om de dåliga förhållandena i lägret och sagt att barnen kanske inte lever länge till.

Tysklands regering har uttryckt att man vill ta ansvar för de barn till tyska medborgare som deltagit i IS, men hittills har ingen fått hjälp att komma tillbaka till hemlandet.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning