Tyska högerkrav på tuffare flyktingpolitik

Bild: EPA/CLEMENS BILAN

Nästa söndag inleds samtalen som tyska kristdemokrater och socialdemokrater hoppas ska leda till en ny regering. En av stridsfrågorna kan bli flyktingpolitiken, där förbundskansler Angela Merkels kolleger i Bayern tar strid mot socialdemokratiska SPD.

Kristdemokraternas bayerska systerparti CSU kräver bland annat en hårdare flyktingpolitik och striktare gränskontroller, enligt ett beslutsutkast som Süddeutsche Zeitung tagit del av.

CSU, som står längst till höger bland Tysklands traditionella partier, har sedan krishösten 2015 positionerat sig mot Merkels inledningsvis liberala flyktingpolitik. Den tuffa linjen har skärpts ytterligare sedan Markus Söder utsågs till partiledaren Horst Seehofers efterträdare på posten som regeringschef i den viktiga delstaten Bayern.

SPD driver bland annat frågan om att tillåta familjeåterförening för alternativt skyddsbehövande, framför allt krigsflyktingar från Syrien. Sedan våren 2016 har gruppen till skillnad från konventionsflyktingar ingen möjlighet att hämta familjemedlemmar till Tyskland, ett tillfälligt beslut som löper ut i mars 2018 men som Merkels kristdemokratiska union vill förlänga.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46