Tyska högerextrema pressas efter attacker

En kvinna håller upp en skylt med texten "Står jag på tur?" under en demonstration i Hanau lördagen efter det misstänkta terrordådet. Bild: Michael Probst/AP/TT

Extremhögern i Tyskland är på defensiven. Den anklagas för att genom sin retorik ha uppviglat till veckans rasistiska attack i Hanau.Främlingsfientliga AFD tappar i opinionen och krav reses om att hela partiet ska övervakas.

– Vi vet sedan länge att ord kan leda till handling och folkvalda företrädare kan inte smita från det ansvaret, säger Wolfgang Schäuble, förbundsdagens talman och medlem i kristdemokratiska CDU, till tidningen Handelsblatt.

Hans uttalande riktar sig mot ytterhögerpartiet Alternativ för Tyskland (AFD). Det har lockat röster genom att spä på rädslan hos befolkningen efter att landet tagit emot en miljon asylsökande under 2015 och 2016.

– Problemet med AFD är att det inte har några gränser, säger Schäuble.

Krav på övervakning

I veckan dödades nio personer i Hanau på kaféer där man kan röka vattenpipa. Gärningsmannen hade lämnat ett rasistiskt manifest efter sig, baserat på högerextrema konspirationsteorier, och morden utreds som terroristbrott.

Det är inte tal om att något straffansvar ska läggas på AFD, enligt statsvetaren Carsten Koschmieder.

– Men det är uppenbart att det AFD och några av dess politiker säger bidrar till sådana handlingar, säger han.

Socialdemokratiska SPD:s generalsekreterare Lars Klingbeil beskriver AFD som en "politisk arm" till förövarna bakom dåd med rasistiska och antisemitistiska motiv, vilka har ökat i Tyskland. Vänstern kräver att hela partiet ska övervakas av underrättelsetjänsten.

I juni förra året mördades den kristdemokratiske regionpolitikern Walter Lübcke vid sitt hem i staden Kassel. Han hade tidigare hängts ut som en landsförrädare på extremistsajter, för att han tagit ställning för flyktingars rättigheter, och den misstänkte mördaren är nynazist.

AFD: Smutskastning

Företrädare för såväl SPD som CDU vill också se ett förbud för AFD-medlemmar från uppdrag inom statlig verksamhet. Ett sådant förslag skulle kunna öppna för staten att kontrollera en arbetssökande inom offentlig verksamhet om personen är med i AFD innan personen anställs.

– Vi förväntar oss att den offentliga verksamheten ska ha en tydlig anknytning till demokrati, säger CDU-politikern Patrick Sansburg.

– Medlemskap i AFD kan inte, enligt min mening, vara förenligt, fortsätter han.

AFD har beskrivit skytten i Hanau som en sinnesförvirrad person som inte borde ha haft tillgång till vapen och avfärdar anklagelserna som en smutskastningskampanj.

Sjunkande siffror

Sedan onsdagens dåd har stödet för AFD nationellt gått ned två procentenheter till nio procent, enligt ett ledande opinionsinstitut.

I förbundslandsvalet i Hamburg åker partiet dessutom ur det regionala parlamentet, vilket innebär att det inte längre har representation i samtliga förbundsländers styrande församlingar.

Flera högerextrema attacker har inträffat i Tyskland det senaste året. I oktober 2019 sköts två människor till döds i den östliga staden Halle i ett antisemitiskt dåd. Flera skadades när skytten försökte ta sig in i en synagoga där många samlats för fastehögtiden jom kippur. Gärningsmannen greps efter skottväxling med polis.

I juni 2019 dödades den kristdemokratiske politikern Walter Lübcke i sitt hem. Han hade engagerat sig för människor på flykt och den misstänkte mördaren är nynazist.

I fredags greps tolv medlemmar i en tysk högerextrem grupp som tros ha planerat storskaliga attacker mot moskéer.

Det turkisk-islamiska förbundet för religiösa frågor, Ditib, som finansierar runt 900 moskéer i Tyskland, vill se ett ökat skydd för muslimer.

Förra året fanns drygt 24 000 högerextremister i Tyskland och över hälften av dem, 12 700, räknas som potentiellt våldsamma, enligt en rapport från underrättelsetjänsten BFV.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning