Tysk vrede mot amerikansk ambassadör

I Tyskland växer ilskan mot USA:s nytillträdde Berlinambassadör Richard Grenell, efter en kontroversiell intervju med högerpopulistiska Breitbart News.Socialdemokraten Martin Schulz anser att den amerikanske diplomaten beter sig som "en högerextrem kolonialofficer".

I Breitbartintervjun hyllar Trumpvännen Grenell "vågen av konservativ politik" i Europa. Uttalandena har väckt vrede bland tyska politiker, som anser att den amerikanske ambassadören blandar sig i tyska och europeiska angelägenheter på ett otillbörligt vis.

Socialdemokraternas före detta ledare Martin Schulz, som var påtänkt som utrikesminister efter valet i höstas, kräver att Grenell skickas hem. En utländsk diplomat måste förhålla sig neutral gentemot sitt värdland, enligt den tidigare talmannen i Europaparlamentet, som inte skräder orden.

– Grenell beter sig inte som en diplomat, utan som en högerextrem kolonialofficer, säger Schulz till Der Spiegel.

"Godsägarmanér"

Vänsterpartiet Die Linkes gruppledare Sahra Wagenknecht är också upprörd.

– Den som i likhet med USA:s ambassadör Richard Grenell tror att han på godsägarmanér kan diktera vem som styr i Europa kan inte längre verka som diplomat i Tyskland, säger hon till Die Welt , och uppmanar regeringen att "omedelbart utvisa" det amerikanska sändebudet.

Förbundskansler Angela Merkels partikollega Jürgen Hardt, utrikestalesperson för den kristdemokratiska parlamentsgruppen, har en teori om USA-ambassadörens agerande. Det är ett sätt för regeringen i Washington att splittra och försvaga EU, tror Hardt.

– Grenell vill stärka de krafter i Europa som vill bromsa eller till och med rulla tillbaka den europeiska integrationsprocessen, säger han till Hessischer Rundfunk.

Skapade uppståndelse

Grenell skapade uppståndelse i Tyskland tidigare i vår, då han bara några timmar in i sitt uppdrag som ambassadör twittrade att tyska företag gör bäst i att avveckla sin verksamhet i Iran.

På onsdagen får han möjlighet att förklara sitt senaste utspel vid ett sedan tidigare planerat möte på utrikesministeriet i Berlin.

– Det kommer definitivt att finnas en del att diskutera, och därför är det bra att ambassadören är gäst hos statssekreterare (Andreas) Michaelis i morgon, säger Tysklands socialdemokratiske utrikesminister Heiko Maas.

Richard Grenell, USA:s ambassadör i Berlin. Arkivbild. Bild: TT/AP/Michael Sohn

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00