Tysk-turkisk journalist släpptes i Turkiet

Journalisten Deniz Yücel återvände till sin lägenhet i Istanbul. Bild: Lehtikuva/AFP/Yasin Akgul

Journalisten Deniz Yücel, korrespondent för tyska Die Welt, har släppts efter ett år i turkiskt häkte. Yücell uppges nu ha lämnat den turkiska storstaden Istanbul i ett tyskt regeringsplan.

Yücel har suttit fängslad sedan i februari förra året, anklagad för att ha stöttat terrorgrupper. Det högprofilerade fallet har ansträngt relationerna mellan Tyskland och Turkiet, och fredagens frigivning kan bidra till att lappa ihop förbindelserna.

Efter att ha godkänt ett åtal där åklagarna yrkar på 18 års fängelse, meddelade domstolen att Deniz Yücel var fri att lämna rätten, utan restriktioner. Den tyske utrikesministern Sigmar Gabriel säger att frisläppandet var utan villkor.

Nyhetsbyrån AFP:s reporter såg hur journalisten återvände till sin lägenhet i Istanbul och senare sade Gabriel att Yücel var på väg till flygplatsen. Kort därpå sågs han lämna Istanbul i ett tyskt regeringsplan.

Möjligen kan Deniz Yücel fall nu prövas utan att han är närvarande och därmed inte riskera något fängelsestraff om han döms.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel välkomnar frisläppandet och uppmanar Turkiet att snabba på rättsprocesserna för andra tyskar som sitter fängslade i Turkiet.

– Jag är precis som många, många andra i dag, glad över att (Deniz Yücel) kunde lämna fängelset, säger Merkel vid en pressträff, enligt Reuters.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning