Tysk nynazist riskerar livstid – domen efter nio mord faller i dag

Beate Zschäpe under rättegången mot henne. Bild: AFP-Lehtikuva/Christof Stache

Beate Zschäpe var fullt delaktig i nazistcellen NSU:s (Nationalsozialistischer Untergrund) mordturné under åren 2000 till 2006 – det anser tyska åklagare, som yrkar på livstids fängelse för den 43-åriga högerextremisten.

I dag på förmiddagen får Beate Zschäpe och fyra andra åtalade, som är misstänkta för medhjälp, sina domar i rätten i München. Det blir avslutningen på Tysklands största rättegång sedan målet mot Baader Meinhof-ligan på 1970-talet.

Terrorgruppen har erkänt nio mord på migranter begångna mellan 2000 och 2006, samt tagit på sig mordet på en 22-årig polis i Heilbronn 2007. De övriga två NSU-medlemmarna Uwe Mundlos och Uwe Böhnhardt tog livet av sig efter att ha upptäckts av polisen.

Zschäpe hävdar själv att hon var en oskyldig betraktare, och endast delaktig i ett par bankrån som gruppen utförde. Hon påstår också att hon tar avstånd från nazism och högerextremism.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46