Tysk nynazist riskerar livstid – domen efter nio mord faller i dag

Beate Zschäpe under rättegången mot henne.Bild: AFP-Lehtikuva/Christof Stache

Beate Zschäpe var fullt delaktig i nazistcellen NSU:s (Nationalsozialistischer Untergrund) mordturné under åren 2000 till 2006 – det anser tyska åklagare, som yrkar på livstids fängelse för den 43-åriga högerextremisten.

I dag på förmiddagen får Beate Zschäpe och fyra andra åtalade, som är misstänkta för medhjälp, sina domar i rätten i München. Det blir avslutningen på Tysklands största rättegång sedan målet mot Baader Meinhof-ligan på 1970-talet.

Terrorgruppen har erkänt nio mord på migranter begångna mellan 2000 och 2006, samt tagit på sig mordet på en 22-årig polis i Heilbronn 2007. De övriga två NSU-medlemmarna Uwe Mundlos och Uwe Böhnhardt tog livet av sig efter att ha upptäckts av polisen.

Zschäpe hävdar själv att hon var en oskyldig betraktare, och endast delaktig i ett par bankrån som gruppen utförde. Hon påstår också att hon tar avstånd från nazism och högerextremism.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22