Tysk nynazist får livstid för tio mord – polisen kritiseras

Beate Zschäpe hävdar att hon var en oskyldig betraktare till de tio morden – den förklaringen gick inte rätten på. Bild: AFP-Lehtikuva/Michaela Rehle

Efter en fem år lång rättsprocess döms den tyska nynazisten Beate Zschäpe till livstids fängelse. Hon bedöms vara skyldig till morden på nio invandrare och en polis som hon utförde tillsammans med två andra nynazister i terrorgruppen NSU.

Den 43-åriga högerextremisten deltog i nazistcellen NSU:s (Nationalsozialistischer Untergrund) mordturné i Tyskland under åren 2000 till 2006. Terrorgruppen har erkänt nio mord på migranter, samt har tagit på sig mordet på en 22-årig polis i Heilbronn 2007.

De övriga två NSU-medlemmarna Uwe Mundlos och Uwe Böhnhardt tog livet av sig efter att de upptäckts av polisen.

Terroristcellen NSU (Nationalsozialistischer Untergrund) bestod av Beate Zschäpe, Uwe Mundlos och Uwe Böhnhardt från Jena i östra Tyskland.

2011 hittades Mundlos och Böhnhardt döda i Eisenach, spårade till en husbil efter ett misslyckat bankrån. Zschäpe överlämnade sig till polis kort efteråt och ställdes inför rätta 2013.

Polisen hittade en dvd-film där gruppen erkände att den låg bakom nio mord mellan 2000 och 2006 – dessutom återfanns mordvapnet. Ligan har också tagit på sig mordet på en 22-årig polis 2007.

De flesta av offren var småföretagare med invandrarbakgrund. Sex var turkiska medborgare, två var tyskar med turkisk bakgrund, en var grekisk medborgare.

Morden begicks i Nürnberg, Hamburg, München, Rostock, Dortmund, Kassel och Heilbronn. Dessutom sade sig NSU ligga bakom ett bombdåd 2004 i Köln då 24 människor, de flesta med turkisk bakgrund, skadades.

Utöver morden döms Beate Zschäpe också för femton olika bankrån samt två bombdåd som skadade tiotals personer.

Fyra män döms för att ha hjälpt de tre nazisterna i NSU på olika sätt. Det längsta fängelsestraffet, tio år, får en man som försåg nazistcellen med vapen. Han döms för medhjälp till mord. En annan man döms till två års fängelse för att ha stöttat en terrorgrupp.

Har tagit avstånd

Zschäpe har själv hävdat att hon var en oskyldig betraktare, och endast delaktig i ett par bankrån som gruppen utförde. Hon påstår också att hon tar avstånd från nazism och högerextremism.

Rättegången var den största i Tyskland sedan målet mot Baader Meinhof-ligan på 1970-talet. Rättegångshandlingarna sträcker sig över 300 000 sidor. Fler än 750 vittnen har hörts och omkring 50 olika experter har gett sina utlåtanden.

En rad statliga utredningar har försökt ta reda på hur de tre nynazisterna kunde undgå upptäckt så länge. De har försökt reda ut hur mycket polisen fick veta via sina informatörer i de nazistiska rörelserna i Tyskland. Bland annat har det bevisats att en polisinformatör var på plats vid ett av morden, men att informatören varken hörde skotten eller såg det blödande offret. Den senaste utredningen kom fram till att NSU-trion fått stöd av ett "brett nätverk av nynazister", skriver AFP.

"Kebabmorden"

Avslöjandena om NSU har bland annat lett till att Heinz Fromm, dåvarande chef för den tyska säkerhetspolisen BFV, avgick från sin post. Det framkom att säkerhetspolisen gallrat dokument som handlade om de misstänkta NSU-medlemmarna.

Polisen arbetade länge utifrån teorin att vad som i tyska medier kallades för "dönermorde" – kebabmorden – var en del av uppgörelser i den turkiska undre världen.

Många av offrens anhöriga är kritiska och anser att hela sanningen inte kommit fram.

"Stoppa terrorismen" står det på skyltar som demonstranter håller upp inför att Beate Zschäpe får sin dom. Bild: AFP-Lehtikuva/Guenter Schiffmann

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning