Tysk miljardärsfamilj medger naziförflutet

Peter Harf, förgrundsfigur inom JAB Holding och talesperson för Reimannfamiljen. Arkivbild från 2016. Bild: TT-DPA vi AP / Soeren Stache

En av de rikaste familjerna i Tyskland medger nu tidigare generationers kopplingar till regimen i Nazityskland.

Familjeföretagets starke man och hans son som efterträdde honom stödde nazisterna och drog nytta av att Nazityskland tvingade människor till arbete. Företagens verksamhet var av stor vikt för den tyska krigsmakten.

– Reimann senior och Reimann junior var skyldiga. De två entreprenörerna har båda gått bort, men de hörde i själva verket hemma i fängelse, säger Peter Harf, en av företagets ledare och familjens talesperson, i en intervju med Bild am Sonntag.

Albert Reimann (senior) dog 1954 och hans son 1984. Deras företag JAB Holding har utvecklats till ett jättekonglomerat som äger flera världskända livsmedelsföretag. Familjens förmögenhet beräknas till knappt 40 miljarder euro och de tros därmed vara Tysklands näst rikaste familj.

Peter Harf säger att familjen kommer att donera pengar till stiftelser och offentliggöra en vitbok av det man gräver fram i släktarkiven.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning