Tysk kapten stämmer Italiens inrikesminister

Demonstranter i Köln tog i veckan ställning för migrantkaptenen. Bild: Federico Gambarini/Lehtikuva/AFP

Tyska Carola Rackete, kapten på migrantfartyget Sea Watch 3, stämmer Italiens inrikesminister Matteo Salvini för ärekränkning.

Enligt hennes advokat Alessandro Gamberini behöver Salvini dömas till böter.

– När människor träffas i plånboken förstår de att de inte opåkallat kan förolämpa folk, säger han till Radio Cusano Campus.

Rackete greps i helgen efter att ha trängt sig förbi ett italienskt fartyg i hamnen på ön Lampedusa och sedan kunde de 53 migranterna gå i land efter över två veckor ombord.

Hon släpptes sedan en italiensk domare konstaterat att hon inte brutit mot lagen vid händelsen i hamnen. Hon är nu på hemlig ort efter att ha utsatt för hot.

Matteo Salvini. Bild: Miguel Medina/Lehtikuva/AFP

Salvini, som leder det främlingsfientliga partiet Lega, har bland annat kallat Rackete för "pirat" och "brottsling" och han verkar inte ha något emot en domstolsprövning.

"Hon bryter mot lagen och attackerar italienska militärfartyg, och stämmer sedan mig. Gangsters skrämmer inte mig, och ännu mindre en rik och bortskämd tysk kommunist!" skriver han på Twitter.

Rackete kan fortfarande komma att ställas inför rätta eftersom hon också misstänks för att ha underlättat illegal migration och för ohörsamhet mot tjänsteman.

Sea Watch 3 är taget i beslag under brottsutredningen.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning