Tyfonen Faxai slog till mot Tokyoområdet – fler än 900 000 hushållm utan ström

En lastbild välte omkull på grund av de hårda vindarna i Chiba. Bild: Lehtikuva-AFP

Den kraftiga tropiska tyfonen Faxai har slagit till mot huvudstadsregionen i Japan, med vindar på uppemot 60 meter per sekund.

På bilder från området ses fallna träd, översvämmade gator och mängder med strandade pendlare som inte lyckas ta sig till sina arbeten.

En kvinna har omkommit. Hon hittades livlös på en gata i Tokyo. En övervakningskamera visade att hon hade slungats in i en vägg av de kraftiga vindarna.

En man försöker att skydda sig mot regn och kraftiga vindar i Tokyo. Bild: Charly Triballeau/Lehtikuva-AFP

Omkring 5 000 personer i Chiba- och Kanagawaprefekturerna har beordrats att evakuera, medan ytterligare 390 000 personer omfattas av varningar. Fler än 900 000 hushåll var vid ett tillfälle strömlösa, inklusive hela staden Kamogawa.

– Jag har aldrig varit med om en sådan här situation tidigare, att hela staden har varit utan ström, säger en tjänsteman till NHK.

"Var på er vakt mot vindar och höga vågor och var vaksam om jordskred och översvämningar", uppmanar landets vädermyndighet.

Ovädret ställer till med stora problem i trafiken. 130 flyg har ställts in och många tåglinjer har varit stängda i timmar.

Fyra–fem tropiska tyfonen når Japan varje år, men det är ovanligt att de är så nära Tokyo. Faxai beskrivs som den starkaste tyfonen på flera år i Tokyoområdet.

En man försökte ta sig fram på cykel i Tokyo. Bild: Charly Triballeau/Lehtikuva-AFP

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning