Japaner evakueras efter larm om tyfon

Natten mellan lördag och söndag väntas tyfonen Jongdari dra in över Chugoku-regionen i södra Japan. Arkivbild. Bild: TT-AP

Lokala myndigheter i Japan har beslutat att evakuera människor till följd av en kraftig tyfon som befaras dra in över landet någon gång under natten mellan lördag och söndag. Ovädret väntas slå till mot en region där hundratals människor omkom i översvämningar för bara några veckor sedan.

Tyfonen, som kallas Jongdari, har en vindhastighet på omkring 50 meter per sekund och förväntas röra sig mot den sydligt belägna Chugoku-regionens västra delar.

Chugoku drabbades tidigare i juli av svåra översvämningar till följd av ihållande regnoväder som krävde totalt omkring 220 människoliv, den värsta väderrelaterade katastrofen i Japan på flera decennier. Fler än 4 000 människor lever fortfarande i temporära bostäder efter att ha fått sina hem förstörda.

I staden Shobara i Hiroshima prefektur har myndigheterna skickat ut en evakueringsorder till omkring 36 400 personer.

– Trots att det inte har regnat här uppmanar vi människor att evakuera innan mörkret faller, säger Masaharu Kataoka, lokal tjänsteman i Shobara.

Hittills har över 370 inrikesflyg ställts in till följd av det förestående ovädret, detsamma gäller för flera färjelinjer som går mellan Tokyo och närbelägna öar.

Japan drabbas regelbundet av tyfoner mellan sommar och höst.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning