Tycker du Nations League verkar krångligt? Vi hjälper dig på traven

Bild: Antti Lehtikuva/Aimo-Koivisto

Träningsmatcher suddas ut ur landslagskalendern och fyra EM-platser står på spel då Nations League i fotboll introduceras. SPT reder ut vad den nya ligan handlar om.

Tråkiga träningsmatcher med förutsägbara resultat ska utrotas och det ska finnas insatser i alla landslagsmatcher. Det är grundidén i europeiska fotbollsförbundet Uefas nya stolthet Nations League.

I Nations League tävlar 55 landslag i fyra divisioner. Det finns fyra grupper per division. Grupperna lottas på onsdag.

– Ingen är intresserad av träningsmatcher. Det blir mer tävling i Nations League och det är bra, sade Uefas dåvarande ordförande Michel Platini efter att Nations League klubbats igenom år 2014.

Men alla är inte överens. Nations League har bland annat kritiserats för att sämre nationer inte har samma möjligheter att utvecklas som tidigare, eftersom de tvingas möta andra dåliga lag. Andra menar att Uefa får för mycket makt då inte förbunden har rätt att bestämma motståndare.

En till väg till EM

Vad handlar Nations League om, då?

I korthet: I Nations League är landslagen indelade i fyra divisioner utgående från rankingpoäng – de bästa nationerna möter alltså andra bra nationer. I stället för att Spanien träningsspelar mot Costa Rica kan landet möta motståndare som England, Frankrike och Belgien i Nations League.

Då gruppspelet I Nations League börjar på hösten finns det ett klart incentiv för de sämre nationerna i divisionerna C och D. Nationer som misslyckades i EM-kvalet får nämligen en till chans att glänsa.

I EM 2020 spelar 24 lag. Tjugo lag tar den gamla vanliga kvalrutten till mästerskapet och ytterligare fyra nationer får en slutspelsbiljett via Nations League.

Ett land i varje division som misslyckades i EM-kvalet kommer att ta sig till slutspelet via playoff i Nations League – också ett lag från den sämsta divisionen, alltså D-divisionen.

Finland balanserade länge mellan C- och D-divisionen, men landade till slut i den tuffare C-divisionen. Det betyder att Finland möter länder av Grekland, Serbiens och Skottlands kaliber i höst.

Finland missade EM-slutspelet 2016 trots en gynnsam lottning och ett utökat slutspel. Nu får Finland en till chans att göra mästerskapsdebut.

Fakta

Så här fungerar Nations League

Vad? En ny landslagsliga för europeiska nationer och en till chans att kvala in till EM i fotboll.

Varför? Uefas motivering: Nations League skapades för att ersätta tråkiga träningsmatcher. Nu finns det insatser i fler landskamper.

När? Grupperna lottas den 24 januari och gruppspelet ordnas mellan september och november i år. Efter det egentliga EM-kvalet ordnas playoff i Nations League. Playoffmatcherna spelas i mars 2020.

Hur är lagen indelade? De 55 Uefa-nationerna är indelade i fyra divisioner – från A till D – utgående från nationernas rankningskoefficient. De bästa lagen spelar alltså i division A och de sämsta i division D. Finland spelar i division C. Det finns fyra grupper i varje division.

Hur tar man sig till EM via Nations League? De fyra bästa lagen i varje division, som inte tog sig till EM via det vanliga kvalet, gör upp i playoff våren 2020. Det lottas två matchpar och vinnarna går till final. Finalens vinnare går till EM.

Nations League får också en vinnare år 2019 då de fyra gruppvinnarna i A-divisionen gör upp om titeln i ett slutspel.

Hur fungerar Nations League för Finlands del?

I C-divisionen finns det tre grupper med fyra lag och en med tre lag. Finland är i den tredje lottningskorgen och får en motståndare från den första korgen, en från den andra och eventuellt en från den fjärde.

Första korgen: Ungern, Rumänien, Skottland, Slovenien

Andra korgen: Grekland, Serbien, Albanien, Norge

Tredje korgen: Montenegro, Israel, Bulgarien, Finland

Fjärde korgen: Cypern, Estland, Litauen

Alla gruppvinnare i C-divisionen flyttas upp till B-divisionen. Gruppernas jumbon åker ner till D-divisionen.

Fakta

Kvalkalendern:

2018: Den 24 januari: Nations League-grupperna lottas. September–november: gruppspel i Nations League. Den 2 december: EM-kvalgrupperna lottas.

2019: Mars–november: EM-kvalet spelas. Den 22 november: matchparen i Nations Leagues playoff lottas.

2020: Mars: Nations Leagues playoff spelas och fyra lag tar sig till EM. Juni–juli: EM spelas i tretton olika länder.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning