Tycka turist trist

Om några decennier behöver kanske ingen längre klottra ”tourist go home” på väggarna, för det finns inga turister längre.

"Tourist go home", står det sprejat på en vägg i Oviedo i norra Spanien. Bilden av graffitin finns i en artikel i The Guardian som handlar om ett fenomen som sprider sig på många turistorter: antiturism. Till exempel i Barcelona har demonstranter vandaliserat hyrcyklar och utfärdsbussar. I Venedig med bara 55 000 invånare, men hela 20 miljoner besökare per år, finns också en rörelse som vill hejda turistströmmarna. Venetianarna har inte längre råd att bo i sin egen stad när lägenheter köps upp av utlänningar eller omvandlas till Airbnb-boenden, samtidigt som de otaliga kryssningsfartygen skadar den känsliga miljön i den venetianska lagunen. På populära partyorter, som Kavos på Korfu, protesterar invånarna mot turister som bara kommer för att supa, slåss, spy och skräpa ner.

De ilskna gräsrötterna får stöd av lokala myndigheter. Från Amsterdam, Barcelona, Dubrovnik, Hvar, Magaluf, Rom och Venedig rapporteras att man på olika sätt försöker få folk att antingen uppföra sig bättre – eller inte komma alls. Som Frans van der Avert, chef för Amsterdam Marketing, säger i The Independent: "Städer dör på grund av turismen. Snart bor ingen längre i de historiska stadscentren". Enligt honom försöker Amsterdam inte längre locka mera turister. Man vill ha färre besökare, men av "högre kvalitet", sådana som är genuint intresserade av staden och inte bara vill ha den som partykuliss.

Det här önskar man sig på många håll. Färre, men bättre. Underförstått dyrare. Samtidigt som släpphänta myndigheter i många länder har tillåtit att kilometer efter kilometer av strandlinje fylls med hotell och barer – vars ägare och anställda måste få sin inkomst på något sätt. Och samtidigt som billighetsflygen ser till att effektivt krossa bar- och hotellägares drömmar om exklusiva resenärer som är beredda att betala dyrt för unika upplevelser.

Antiturismaktionerna på olika håll i världen har väckt så stor uppmärksamhet att Taleb Rifai, generalsekreteraren för FN:s turismorganisation UNWTO, nyligen yttrade sig om "turismofobin" som hotar skada en näringsgren som står för hela 10 procent av världens bnp. UNWTO:s recept mot turismofobin stavas hållbarhet. "Sektorn behöver regleras, men inte på ett sätt som begränsar tillväxten", konstateras det i ett pressmeddelande, som dock inte ger konkreta råd om hur man ska få den expanderande sektorn att lägga band på sig och börja beakta lokalsamhället, miljön och invånarnas behov, utan att ge avkall på sina vinster.

På längre sikt klingar mantrat om evig tillväxt lite ihåligt. Med sinande oljekällor och ökande bränslepriser kommer billighetsflygen att försvinna, medan klimatförändringen riskerar att göra många nu så populära resmål väldigt oattraktiva. Om några decennier behöver kanske ingen längre klottra "tourist go home" på väggarna, för det finns inga turister längre.

Fram till dess fortsätter vi antagligen resa allt vad vi kan – men kunde åtminstone försöka göra det lite mera ansvarsfullt (googla exempelvis "hållbar turism" för tips).

Theresa Norrmén ordbrukare som översätter och skriver

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning